Prisstigning på 22 millioner kroner

En ny fisketrappe ved Sæby Vandmølle kostede i 2008 to millioner kroner. Nu koster den 24 millioner kroner

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:I bestræbelserne på at give fiskene i Sæby å bedre levevilkår er et projekt, der før kostede to millioner kroner, nu steget til svimlende 24 millioner kroner.

Det mener politikerne i Frederikshavn Kommune naturligt nok er helt ”vildt”, eftersom man kan bygge mange plejecentre og børnehaver for 24 millioner kroner.

Derfor må politikerne bide i det sure æble og starte helt forfra med et nyt projekt.

Men hvordan kan man regne så meget galt?

Sæby Vandmølle er en kulturhistorisk perle og byens mest populære fotomotiv.

Men der er et stort problem.

Fiskene har svært ved at passere vandmøllens stemmeværk, der kontrollerer vandmængden.

Og da loven siger, at faunaen skal have fri passage i de danske å-systemer, er Frederikshavn Kommune tvunget til at finde en løsning, så fiskene kan komme op i åen.

To millioner kroner

Sagen går langt tilbage, og i 2008 fandt man endelig en løsning.

Den lange fiskepassage ville strække sig flere hundrede meter op ad åen, og beregninger viste, at passagen ville koste to millioner kroner.

Politikerne gav grønt lys, og så har der ellers været stille omkring fiskepassagen. Indtil nu.

Skudt over målet

For nu viser det sig, at beregningerne fra 2008 var skudt fuldstændig over målet.

En del af bunden i Sæby å er nemlig særdeles mudret og pløret, og derfor er det nødvendigt at hamre de såkaldte spunsvægge, der skal forhindre, at jorden skrider, meget længere ned end først beregnet.

Det tager tid, og tid er penge, og da prisen på jern samtidig har været på himmelflugt, er prisen altså steget med 22 millioner kroner siden 2008.

- Det er helt vildt. Der er nogen, der ikke har gjort deres arbejde godt nok. Og dermed er der ikke længere tale om det projekt, som jeg sagde god for i 2008, siger formanden for teknisk udvalg, Brian Pedersen (SF).

Ny undersøgelse

Han har nu bedt om, at den nye situation i Sæby å behandles politisk, og plan- og miljøudvalget har netop sagt ja til, at der igangsættes en ny undersøgelse med henblik på at lave et nyt projekt.

- Det her må kunne gøres billigere. Derfor laver nu en forundersøgelse, hvor vi placerer fisketrappen et andet sted i åen, hvor bunden ikke er så mudret, siger formanden for plan- og miljøudvalget, John Christensen (V).

Så er der jubel

De nye planer går ud på, at fisketrappen monteres i åens anden retning - ned mod havnen. Og dén løsning vækker jubel hos blandt andre Kirsten Thomsen og Poul Erik Johansen, der bor i Pindborggade og begge har have ned til Sæby å.

De havde ellers udsigt til at skulle være ”nabo” til en fisketrappe med markante spunsvægge.

- Træerne langs åen ville forsvinde, og herlighedsværdien ville falde drastisk. Så vi er rigtig godt tilfredse med politikernes beslutning, siger Poul Erik Johansen, der minder om, at fisketrappens ”nye” placering vil berøre meget få borgere.

Brian Pedersen har nu indkaldt alle berørte lodsejerne til et møde om den nye situation i Sæby å. Det sker på tirsdag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.