Danmark

Prisvindende Arven-skuespiller er død

Peter Steen er død i en alder af 77 år - de sidste år led han af Alzheimer's.

Prisvindende Arven-skuespiller er død

Skuespilleren Peter Steen er stille sovet ind torsdag aften - 77 år gammel. Det oplyser hans søn, Rasmus Steen, til Ekstra Bladet.

Peter Steen har markerede sig som både skuespiller, dramatiker, iscenesætter og oplæser, men det er rollen som advokat i Per Fly's "Arven", der gav ham størst faglig anerkendelse.

For sin præstation i filmen fra 2003 fik han både en Bodil og en Robert for bedste mandlige birolle.

Både i Arven - hvor han spiller den loyale advokat, der bliver ofret på virksomheds-fusionens alter - og i andre markante roller brænder han igennem, selv i de øjeblikke, hvor der tilsyneladende ikke sker noget.

Det drejer sig først og fremmest om rollen som den iskolde advokat i tv-serien "Taxa" og den arrogante og korrumperede politimester Gordan i dramaserien "Edderkoppen".

Peter Steen blev i 1960 optaget på elevskolen på Det Kongelige Teater, og han fik lov at blive i disse omgivelser, hvor han markerede sig flot i de følgende år. I 1974 valgte han freelance-tilværelsen, men vendte en kort periode i 1990'erne tilbage til nationalscenen.

Han debuterede i 1970 som dramatiker med skuespillet "Jo mere vi er sammen", som i 1970 fik premiere på Det Kongelige Teater, og Peter Steen blev senere en meget benyttet iscenesætter - både i København og på teatre i provinsen.

Han optrådte tidligt i karrieren som "følsom ung mand" i flere film, men uden at blive låst i hverken denne eller andre rolletyper.

Hans alsidighed kom også til udtryk i hans fremstilling af den hidsige politikommissær Mortensen i serien om Olsen-Banden, mens hans præstation i Leif Panduros tv-spil "Bertram og Lisa" er klart beslægtet med de tidlige filmroller og i øvrigt hører til blandt karrierens højdepunkter.

Den lange række af priser og hædersbevisninger omfatter ud over de nævnte Bodil- og Robert-priser blandt andet Clara Pontoppidans, Poul Reumerts og Johanne Louise Heibergs legater.

I 2003 udkom Peter Steens erindringsbog "Tak skæbne", hvor han fortæller om et begivenhedsrigt liv. Opvæksten foregik i en splittet familie, og også senere har han oplevet privat turbulens i form af tre forliste ægteskaber.

I 1981 blev han gift med eskimologen og forfatteren Karen Nørregaard. De boede i mange år sammen i idylliske omgivelser ved Svaneke på Bornholm. De seneste år led Peter Steen af sygdommen Alzheimer's.

Skuespilleren bliver bisat fra Svaneke Kirke på lørdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.