Problemer med mærkning af fisk

Supermarkeder informerer ikke om, hvor færdigpakkede fisk er fanget. Det viser et kontrolindkøb, Informationscenteret for Miljø og Sundhed (IMS) har foretaget. Siden 2002 har det været et lovkrav i EU, at fisk skal mærkes med fangstområde. Men det kniber åbenbart for butikkerne at leve op til lovgivningens krav, viser en stikprøveundersøgelse. 20 supermarkeder i Storkøbenhavn blev i januar 2006 undersøgt for, om de færdigpakkede fisk var mærket med fangstområde, og i elleve butikker blev der fundet en eller flere fisk, der ikke var mærkede. En lignende undersøgelse, IMS lavede i 2005 blandt danske fiskehandlere, viste også dengang problemer med informationen til forbrugerne. Den nye undersøgelse tyder på, at problemet ikke kun gælder fiskehandlerne, men også de færdigpakkede fisk. - Det er beklageligt, at loven om mærkning af fisk ikke efterleves af alle butikker og producenter, for mærkning med fangstområde er vigtig forbrugerinformation, siger Rikke Petersen, der er miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i IMS. Selv om det er sundt at spise fisk, så kan fisk også indeholde dioxin, kviksølv og andre kemikalier, der kan være miljø- og sundhedsskadelige. Indholdet af den slags kemikalier afhænger blandt andet af fiskens art, og hvor den er fanget. - Fisk fra Østersøen kan for eksempel indeholde høje koncentrationer af dioxin og bør spises i begrænsede mængder af kvinder i den fødedygtige alder, siger Rikke Petersen. IMS opfordrer forbrugerne til at holde øje med, om der er mærket eller skiltet med, hvor fisken kommer fra. Lad eventuelt fisk ligge, som ikke er mærkede med fangstområde. Kilde: Informationscenteret for Miljø og Sundhed