Danmark

Prøveboring efter skifergas i Vendsyssel rykker nærmere

Plan- og miljøudvalget i Frederikshavn følger indstillingen fra forvaltningen. Nu er afgørelsen byrådets.

På et møde i Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune onsdag har medlemmerne besluttet at følge indstillingen fra forvaltningen. Den går på at lade det franske energiselskab Total gennemføre en prøveboring efter den omstridte skifergas ved Dybdal i Vendsyssel.

- Jeg ser ingen grund til ikke at kunne godkende processen efter miljøvurderingen. Der er tale om en prøveboring og ikke hydraulisk frakturering, siger formanden for Plan- og Miljøudvalget Anders Brandt Sørensen (S).

Udvalgets godkendelse er første skridt på vejen mod prøveboringen, der også skal godkendes af økonomiudvalget i næste uge og endelig af et samlet byråd 25. juni, da byrådssalen i Frederikshavn ventes at blive fyldt med kritiske borgere.

- Vi så i Plan- og Miljøudvalget ingen saglige grunde til ikke at godkende prøveboringen. Vi har fået foretaget en såkaldt VVM-undersøgelse, og da den ikke har vist noget miljøbelastende ved en prøveboring er der ingen grund til ikke at gå videre, siger Anders Brandt Sørensen.

Han understreger, at tilladelsen kun omfatter en prøveboring. Hvis man vil gå videre med hydraulisk frakturering, så er det en helt anden sag, som kræver en ny VVM-undersøgelse. Derfor er han meget tryg ved, at det er kommunen selv og ikke staten, der foretager undersøgelsen.

- Selv om undergrunden er statens ejendom, så er det os, der er borgere i kommunen, og derfor er interesserede i, hvad der foregår, siger Anders Brandt Sørensen og fortsætter:

- Hvis processen viser væsentlige skader på miljøet, så vil jeg også være meget betænkelig ved at gå videre. Men vi er nødt til at gå sagligt frem og undersøge forholdene grundigt på en redelig måde. Det er det, mange af borgerne har gjort ved at sætte sig meget grundigt ind i sagerne.

Ved udvinding af skifergas benyttes den såkaldte hydrauliske frakturering, der indebærer underjordiske sprængninger og brug af kemikalier. Det har skabt stor modstand mod skifergas, selv om det ifølge Total er muligt at beskytte grundvand og miljø med borerør og betonlag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.