Professor: Beregninger af S-plan indeholder fortolkning

Hvis fortolkninger bag beregningerne blev fremlagt, var det lettere at vurdere forskellen, mener professoren.

Mathias Løvgreen Bojesen Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Mathias Løvgreen Bojesen Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Det er ikke nogen objektiv videnskab at regne på økonomiske planer. Derfor er der ingen endegyldig sandhed, når Socialdemokratiet og finansministeren er dybt uenige i konsekvenserne af Socialdemokratiets oplæg til 2025-planen.

Det siger Jesper Jespersen, der er professor i nationaløkonomi ved Roskilde Universitet.

- Socialdemokraternes forslag er ikke formuleret så præcist, så det kan gå direkte ind i Finansministeriets regnemodel. Derfor bliver man nødt til at fortolke, hvad Socialdemokraterne mener - set i lyset af modellens krav, siger han.

- Du vil aldrig få det samme resultat, hvis du spørger tre uafhængige institutioner om, hvad konsekvenser er af eksempelvis det socialdemokratiske oplæg.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kritiserede tirsdag Socialdemokratiets økonomiske oplæg til 2025-planen for at mangle milliarder. Det gjorde han på baggrund af beregninger, der ifølge ham selv er lavet af Finansministeriets embedsmænd.

Socialdemokratiet gruppeformand, Henrik Sass Larsen (S), har dog skudt tilbage. Han anklager ministeriet for en decideret ukorrekt fremstilling af partiets oplæg.

Ydermere hævder han, at det ikke er Finansministeriets økonomer, men ministeren selv, der har regnet på planen.

Claus Hjort Frederiksen afviser dog blankt. Han siger, at han har bedt ministeriet om at regne på oplægget ud fra nogle forudsætninger.

For Jesper Jespersen er det umuligt at sige, om ministeren har bestilt beregningerne med en bestemt politisk agenda, da han ikke kender til kommunikationen mellem finansministeren og hans embedsmænd.

- Der ligger en fortolkning i beregningerne, og så kan man fortolke det mere eller mindre venligt, alt efter om man hælder mod Socialdemokraterne eller Venstre.

- Det ville være rart, hvis man fik begge fortolkninger lagt frem ved en sådan beregning, for så vil man bedre kunne vurdere, hvor stor forskellen er i virkeligheden, siger professoren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.