Professor: - Dom er ok

Der er ingen grund til at undre sig over, at Retten i Aalborg har truffet forskellige afgørelser i to erstatningssager anlagt af tidligere garanter i Løkken Sparekasse

- Dommen virker logisk ud fra præmisserne, mener Lars Bo Langsted. Arkivfoto <i>Lars Pauli</i>

- Dommen virker logisk ud fra præmisserne, mener Lars Bo Langsted. Arkivfoto Lars Pauli

LØKKEN:Der er ikke nogen grund til at korse sig over, at Retten i Aalborg med godt seks måneders mellemrum er kommet til helt forskellige konklusioner i to erstatningssager, som to tidligere garanter i Løkken Sparekasse har anlagt mod Finansiel Stabilitet (staten).

Det mener professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, som NORDJYSKE har bedt om at analysere de to domme.

I den første sag fra april i år tilkendte retten garanten erstatning for den tabte garantkapital, mens retten i den seneste sag fra sidste måned lod Finansiel Stabilitet slippe for at betale erstatning.

Forskel mellem situationen

I begge sager er det ældre kvinder uden ekspertise i pengesager, der har rejst erstatningskrav, og i begge tilfælde bygger kvinderne deres sag på, at Løkken Sparekasse uden tilladelse har brugt deres opsparing til at tegne garantkapital for.

Men så hører lighederne mellem de to sager også op, mener Lars Bo Langsted.

- I den første sag har retten lagt til grund, at garanten bogstavelig talt ikke vidste, hvad der foregik, da hun blev ny kunde i Løkken Sparekasse med sin opsparing på 147.000 kroner, men at hun udtrykkeligt sagde, at hendes penge skulle anbringes risikofrit, siger han.

Burde have vidst bedre

Anderledes forholder det sig ifølge Lars Bo Langsted med den nyeste erstatningssag, som byretten har behandlet.

Her gik dommen den tidligere Løkken-garant Anne-Marie Nielsen Andersen fra Aalborg imod.

- Hun var garant i forvejen og mangeårig kunde i Løkken Sparekasse, da hendes garantkapital blev forhøjet med 248.000 kroner, og det skinner igennem i dommen, at hun burde have opdaget, at hendes garantkapital blev forhøjet, mener Lars Bo Langsted.

Forklarer forskellige domme

Derfor er det ikke et udtryk for mangler i retssikkerheden, at de to garantsager er faldet forskelligt ud.

- Det virker sådan set logisk nok ud fra de præmisser, som retten har lagt til grund i de to sager, siger Lars Bo Langsted.

Finanstilsynet er tidligere kommet med skarp kritik af Løkken Sparekasses rådgivning ved tegning af garantkapital.

- Men man skal huske, at retten alene tager stilling til de konkrete sager og bevisførelsen under retssagen, understreger Lars Bo Langsted.

Staten har anket

Anne-Marie Nielsen Andersen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Hendes advokat, Claus Bo Jacobsen fra Brønderslev, ønsker ikke at udtale sig om dommen, og om hvorvidt den vil blive anket til landsretten, før han har drøftet sagen med sin klient.

I den første garantsag fra april, hvor retten dømte Finansiel Stabilitet til at betale erstatning, har Finansiel Stabilitet anket byrettens dom til landsretten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.