Professor: Forsvars-fusion er på høje tid

Dårlige sager i forsvaret har skubbet til planerne om at smelte Forsvarskommandoen og ministeriet sammen.

Professor: Forsvars-fusion er på høje tid

Forholdet mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet har været så dårligt, at det var på tide at gøre noget.

Det siger professor Mikkel Vedby Rasmussen ved center for Militære Studier ved Københavns Universitet, efter forsvarsminister Nick Hækkerup torsdag har meldt ud, at Forsvarskommandoen skal væk og dens funktioner lægges ind under Forsvarsministeriet.

- De mange dårlige sager i forsvaret har skubbet til processen med at lægge Forsvarskommandoen ind under Forsvarsministeriet. Det er en god idé, og det vil give nogle klarere beslutningsgange, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Han peger på, at det danske system, som det har været opbygget, ikke har været god til at håndtere de løbende militære operationer.

- Erfaringerne fra de sidste 10-15 år, hvor Danmark har været rigtig i krig, har ikke været gode. Systemet har ikke været rigtig godt til at tackle udfordringerne med løbende operationer.

- I betragtning af, at Forsvarskommandoen som en del af systemet har eksisteret i omkring 60 år, var det på tide at se på, om Danmark ikke skulle indrette sig mere tidssvarende, som andre lande, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Professoren peger på, at Danmark stort set er det eneste land, hvor man har delt den operationelle del og den politiske, og frygter ikke, at forskellen mellem det militært faglige og politiske udviskes.

- Det kan man ikke helt skille ad. Det vil give en meget bedre planlægning og udnyttelse af ressourcerne, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) offentliggjorde planerne om at smelte Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet sammen torsdag. De politiske forhandlinger, om hvordan det skal ske, går nu i gang.

/ritzau/