Professor: Offentlige It-systemer er sjældent gnidningsfri

Det er ikke uventet, at Social Pension er forsinket. Men ofte er udgangspunktet for en succes uretfærdig.

Ritzau
Mac computer Foto: Free/Martin Kierstein
14. november 2016 09:44

Det er ingen overraskelse, at et it-system fra KMD bliver forsinket i mere end et år, lyder det fra Kim Normann Andersen, der er it-professor ved institut for it-ledelse ved Copenhagen Business School (CBS).

- It-systemer har det med at blive dyrere end beregnet, blive leveret senere end beregnet eller ikke kunne det, man mente, at det skulle kunne, siger han og uddyber:

- Det er ofte en af de tre ting, man siger, at it-systemer i det offentlige ofte fejler på. Man er ofte ude for det her. Man er sjældent - tæt på aldrig - ude for, at systemer klarer sig godt på alle tre parametre.

It-systemet Social Pension til ATP bliver forsinket med mindst 15 måneder. Ifølge TV2 Business betyder det en ekstraregning for kommunerne på mindst 340 millioner kroner.

Systemet skal gøre det billigere for kommunerne at udbetale førtids- og folkepension. Og mens det står til at koste skatteyderne en regning i millionklassen, står KMD, der er landets største it-selskab, til at tjene styrtende på forsinkelsen.

Det skyldes ifølge TV2 Business, at KMD også sidder på det gamle system, der er over ti gange dyrere for kommunerne.

Og selv om forsinkelsen i sig selv er "business as usual", er der noget interessant ved netop denne sag. For ATP var tidligere ejer af KMD, men solgte det til en kapitalfond for et par år siden.

- Det er en spøjs sag i forhold til tidligere it-skandaler, hvor det oftest har været for eksempel en offentlig myndighed, der har været irriteret, siger Kim Normann Andersen til Ritzau.

- Her er det mere speget, fordi en af de kritiske stemmer også er en, der har tjent rigtig mange penge på at sælge virksomheden tidligere.

Generelt er det dog ofte lidt urimeligt at forvente it-succes uden forsinkelse eller merpris.

- Udgangspunktet er lidt uretfærdigt for at kunne lykkes. Fra en idé til udbud til udvikling går der måske fem år. Der er stor sandsynlighed for, at væsentlige forudsætninger som teknik eller ejerforhold har ændret sig, siger Kim Normann Andersen.

Social Pension skulle leveres 1. oktober 2017. Det er nu udskudt til slutningen af 2018.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...