Danmark

Professor om 25-års fødselaren: TV2 kom med friskheden

TV2 var et opgør med et hovedstadsfikseret DR, men er i dag nødt til at stramme sig an, mener forsker.

Professor om 25-års fødselaren: TV2 kom med friskheden

Tirsdag klokken 17 er det et kvart århundrede siden, at danske fjernsynsejere kunne blænde op for udsendelsen "Danish Symphony".

Det rytmiske sammenklip af billeder og lyde fra det danske land var den første udsendelse på TV2, og den skulle blive de første sendeminutter i en historie om, hvordan dansk fjernsynskultur blev udfordret, udvidet og udviklet.

- DR var ekstremt hovedstadsfikseret, og TV2 kom med en klar provinsidentitet, dels i kraft af regionalprogrammerne, og dels i kraft af, at man lagde hovedkvarteret uden for København, påpeger Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet.

- Det var en anderledes frisk tilgang, som ikke var tynget af den kulturradikale mellemlagsfiksering, man så i DR, fortæller forskeren.

Han fremhæver programmer som Lykkehjulet, Michael Meyerheims forskellige talkshows og Højlunds Forsamlingshus som nyskabende programmer. I hvert fald i dansk kontekst.

- Det var amerikanske kloninger, og TV2 har ikke været programmæssig nyskabende på ret mange områder. De skabte voksenjulekalenderen, og så har de opfundet nogle koncepter inden for underholdningsgenren, ligesom de har udvidet stofområdet inden for sportsdækningen, siger han.

Dertil kommer ifølge Børsens medieredaktør, Poul Funder Larsen, at Monopolbruddet skabte et tv-marked i Danmark, som i dag har en værdi på omkring 15 milliarder kroner.

- Samlet set er der ingen tvivl om, at TV2 har været en succes. Man har fået en langt større markedsandel end søsterkanaler i Norge og Sverige, siger Poul Funder Larsen, der er forfatter til bogen "TV2 - 25 år med penge, politik og primadonnaer".

TV2 har dog også haft sine økonomiske problemer. I 2008 var stationen i så alvorlig krise, at der måtte et statslån til at redde TV2 fra konkurs.

I dag er der mere styr på økonomien, men kanalen har de seneste år mistet seere.

- De skal gøre hovedkanalen bedre programmæssigt. Den er deres eksistensberettigelse, og hvis hovedkanalen mister status i befolkningen, så gør TV2 det også. Det er alvorligt det her, understreger Frands Mortensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.