Professor: Patentafstemning er hul i hovedet

En folkeafstemning om en europæisk patentdomstol kan føre til en debat om andre EU-emner, vurderer professor.

Professor: Patentafstemning er hul i hovedet

En folkeafstemning om en fælles EU-patentdomstol kan komme til at handle om noget helt andet.

Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin åbningstale til Folketinget har annonceret, at Danmark skal til folkeafstemning om patentdomstolen, hvis ikke Dansk Folkeparti dropper kravet om en afstemning inden.

- Det er efter min mening hul i hovedet, hvis vi får en folkeafstemning, fordi der er en risiko for, at folk ikke forstår de helt basale ting om patentdomstolen. Så bliver det en debat og afstemning for og imod EU, euroen, eurokrisen og så videre.

- Patentdomstolen er et meget teknisk spørgsmål. Folk skal have en vis fornemmelse af, hvad intellektuel ejendomsret er, hvorfor det er godt at have patenter, og hvad patenter betyder for jobskabelse, siger Peter Nedergaard til Ritzau.

Per Rystrøm, der underviser i politisk kommunikation på Københavns Universitet, tror, at regeringen står med gode kort for at få fremført de positive effekter ved en fælles domstol, til trods for at der altid vil være modstand mod EU-tiltag.

- Regeringen har en rimelig god chance for at få det til at handle om danske virksomheder og danske arbejdspladser. Emnet har ikke samme symbolik i sig som for eksempel euro-afstemning eller diskussionen om et fælles europæisk forsvar.

Det siger Per Rystrøm til Ritzau.

Han tror, at det bliver svært for modstanderne at komme med konkrete eksempler, hvor en fælles patentdomstol har en negativ effekt for Danmark.

Normalt vil et ord som "suverænitetsafgivelse" være et af EU-modstandernes stærkeste kort, men det er det næppe i den her sag.

- Regeringen vil sige, suverænitetsafgivelse er en god ting i den her sag, fordi små og mellemstore virksomheder kun skal gå et sted hen for at få patent i flere lande.

- På den måde kan man beholde flere job i Danmark, når de gode idéer ikke bliver stjålet i udlandet, siger Peter Nedergaard.

En eventuel folkeafstemning vil finde sted den 25. maj, hvor danskerne i forvejen skal stemme om, hvem der skal repræsentere Danmark i Europaparlamentet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.