Professor: Statslig partistøtte må ikke gå til jakkesæt

Venstres udgifter til ferierejser og jakkesæt kan ikke dækkes af statslig partistøtte, mener professor.

Statslig partistøtte er øremærket politisk arbejde og må ikke blive brugt til hverken jakkesæt eller ferierejser til partilederes familiemedlemmer. Det siger Jørgen Albæk Jensen, professor fra Juridisk Institut ved Aarhus Universitet.

- Man er forpligtet til at bruge de beløb, man får fra det offentlige, til politisk arbejde.

- Man kan diskutere, hvad der er politisk arbejde, og der kan være grænsetilfælde, men jeg ville nok have svært ved at forstå, hvordan jakkesæt for 150.000 kroner kan være politisk arbejde, siger professoren.

Vurderingen kommer efter de seneste dages afsløringer i Ekstra Bladet af, at Venstre har betalt 152.000 kroner for tøj til partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, samt en rejse til Mallorca for hans kone og søn.

Der kan ifølge Jørgen Albæk Jensen ikke være tvivl om, at Venstre har finansieret både jakkesæt og ferierejser med penge, som ligger ud over den offentlige partistøtte.

- Det er for eksempel private donationer og kontingent fra Venstres medlemmer. Hvis man ser på det seneste regnskab fra Venstre, der var det samlede budget på omkring 35 millioner kroner, hvoraf omkring de 27 millioner kroner kom fra det offentlige.

- Så længe de bruger de 27 millioner til politisk arbejde, så er det sådan set ligegyldigt, hvad de bruger resten til. Det disponerer de selv over, og man må sige, at der er rigelig margin til at dække de beløb, der har været fremme, siger Jørgen Albæk Jensen.

Han mener derfor, at der ikke er noget at komme efter rent juridisk, men at det snarere er en moralsk diskussion, hvad Venstre vil bruge private donationer og medlemmernes penge til.

Tilbage står dog spørgsmålet, om Lars Løkke Rasmussen har modtaget det tøj, som Venstre har betalt over 150.000 kroner for, i gave.

- Hvis han rent faktisk har modtaget tøjet som gave, så skal han betale skat af det. Det mangler vi at få svar på. Hvis man gerne vil have sagen til at dø, så kunne man jo lægge bilagene frem, siger Jørgen Albæk Jensen.

Venstre modtager ligesom de øvrige partier i Folketinget et tilskud fra de danske skatteydere. Pengene går sammen med medlemmernes kontingenter og frivillige bidrag i partikassen

Af Venstres partiregnskab fremgår det, at partiet i 2012 havde samlede indtægter på cirka 35,5 millioner kroner. De danske skatteydere har betalt langt hovedparten af pengene - cirka 27,5 millioner kroner - via statstilskud til Venstre.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.