Professor: Tiltale mod 21-årig for terror-råb er speciel

Det er nyt, at trusler, der er råbt ud i den blå luft, kan føre til tiltale efter terrorparagraffen.

En eftermiddag i januar råbte en 21-årig mand ud af vinduet fra sin celle i Helsingør Arrest. Og dette råb har ført til, at han nu er tiltalt for at true med terror.

At en person tiltales efter den del af straffelovens paragraf 114 - også kendt som terrorparagraffen - som handler om konkrete trusler, er tilsyneladende nyt.

- Det er vist første gang, siger Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, til Ritzau.

"Isis - Islamisk Stat, bare se Paris, Kurt Westergaard, det er dig næste gang!"

Omtrent sådan lød den 21-åriges højrøstede tilkendegivelse, som var rettet mod 30 indsatte i arresten, der var på gårdtur.

Med sit råb har den unge mand truet med at dræbe Kurt Westergaard, der har tegnet en af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, lyder anklagen.

Råbet er derfor en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om terror.

- Om der er tale om en strafbar trussel mod Kurt Westergaard, er det jo op til domstolene at afgøre, siger Jørn Vestergaard.

- På den ene side er tilkendegivelsen meget specifik ved at rette sig mod tegneren med henvisning til attentaterne i Paris, siger han.

- På den anden side vil forsvareren jo nok gøre gældende, at der var tale om en meget indirekte måde at få budskabet frem på, idet det ikke blev afgivet på en måde, der var målrettet mod tegneren, men nærmere råbt ud i den blå luft.

Råbet er ifølge anklageskriftet også et udtryk for, at den 21-årige billiger terrorangrebet mod avisen Charlie Hebdo i Paris 7. januar i år.

Og derfor er han tiltalt for overtrædelse af paragraf 136, som handler om at tilskynde til eller billige forbrydelser.

I januar sigtede Københavns Politi med afsæt i samme paragraf en 23-årig mand for at hylde terrorangrebet mod Charlie Hebdo. Han havde på Facebook linket til en artikel om angrebet og blandt andet forsynet det med en glad smiley.

I den seneste sag mod Sam Mansour, der kaldes boghandleren fra Brønshøj, er der også rejst tiltale efter paragraf 136. Han blev blandt andet dømt for at opildne til drab på jøder og en række navngivne danskere.

Uanset hvad sagen om råbet i Helsingør Arrest fører til, har tiltalen medført, at mandens budskab har nået offentligheden og Muhammed-tegneren.

- Hvis ikke der var rejst sigtelse og tiltale, er det ikke sikkert, at Kurt Westergaard overhovedet ville være blevet bekendt med den indsattes tilkendegivelser, siger Jørn Vestergaard.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.