Professorer til Corydon: Du skal finde 12 milliarder

Regeringen vil finde et milliardbeløb ved at effektivisere den offentlige sektor. Forskere er skeptiske.

Professorer til Corydon: Du skal finde 12 milliarder

En række af landets førende reform- og velfærdsforskere kritiserer nu regeringen for ikke konkret at fortælle, hvordan den har tænkt sig at effektivisere den offentlige sektor for de 12 milliarder kroner, regeringen foreslår i sin nye vækstplan.

Det skriver Information.

- Man kan kun finde så mange penge ved at foretage yderligere besparelser, fordi modernisering betyder, at de ansatte skal løbe hurtigere, siger Bent Greve, professor og velfærdsforsker ved Roskilde Universitet, til Information.

- Borgerne vil opleve, at de får en ringere service. De 12 milliarder kroner er et voldsomt krav, og regeringen burde kunne fortælle, hvordan den vil finde dem, tilføjer han.

I den forrige 2020-plan regnede regeringen med at kunne finde fem milliarder kroner gennem modernisering af den offentlige sektor frem mod 2020. Et beløb, der skulle geninvesteres i samme offentlige sektor.

Nu er beløbet pludseligt blevet mere end dobbelt så stort, og det undrer også Carsten Greve, professor i offentlig ledelse ved Copenhagen Business School.

- I forvejen er fem milliarder kroner mange penge, og nu vil regeringen fra den ene dag til den anden sætte det beløb markant op, siger han.

- Det er heftigt, og man skulle tro, der så ligger nogle analyser eller beregninger for, hvordan man vil nå det beløb - ligesom regeringen lægger beregninger frem, når den præsenterer eksempelvis en SU-reform.

- Men det gør der ikke i planen, og det er underligt, tilføjer Carsten Greve.

I sin nye vækstplan regner regeringen med, at der på grund af væksten i de offentlige udgifter bliver behov for yderligere 10.000 fuldtidsstillinger i den offentlige sektor frem mod 2020.

Men det regnestykke stiller økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen sig tvivlende overfor.

- På grund af demografien er man nødt til at flytte penge fra en del af den offentlige sektor til en anden del af sektoren, og derfor vil der komme fyringer. Så er spørgsmålet, om der kommer lige så mange ansættelser. Det er jeg skeptisk overfor, siger han.

Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) er regeringen allerede i gang med at finde de første fem milliarder kroner.

Det er gennem det arbejde, at man har vurderet, at der er potentiale til at effektivisere for mere end dobbelt så meget som først antaget, lyder det.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.