Udland

Psykiater: Breivik har en voldsom ideologi

Psykiater: Breivik har en voldsom ideologi

Anders Behring Breivik har planlagt sin forbrydelse så længe, at han er i stand til at tilpasse sine argumenter så godt, at han ikke kan være utilregnelig, mener den norske psykiater Randi Rosenqvist, som arbejder i Ila Fængsel.

Hun har som rådgiver for fængselsledelsen fulgt Anders Behring Breiviks tid i varetægt. Psykiateren, som i mange år var leder af Den Retsmedisinske Kommisjon (DRK), har mødt Breivik tre gange, men ikke været en del af personalet omkring massemorderen.

Den 33-årige nordmand står tiltalt for terror og massedrab på 77 mennesker ved 22. juli sidste år at have sprængt en enorm bombe i regeringskvarteret i Oslo og gennemført en massakre mod en politisk ungdomslejr på Utøya vest for Oslo.

Rosenqvist understreger i Oslo Tingrett, at hun ikke kan udelukke en psykose. Men hverken under egne observationer eller ved at følge fængselslægernes logger har hun konstateret tegn på paranoid skizofreni eller den mindre alvorlige lidelse paranoid psykose.

- Det, jeg har lagt mest vægt på, er rigiditeten. Hvis man har en psykotisk vrangforestilling, er man ikke i stand til at vedgå, at "måske forholder det sig ikke sådan alligevel", forklarer Rosenqvist i retten og tilføjer:

- Men han var ikke insisterende, men prøvede at tilpasse det, han sagde, med hvad han troede, jeg ville høre. Det er ikke psykotisk tildækning, men et ønske om kommunikation, siger hun og peger på graden af vrangforestillinger som en vigtig målestok.

Den erfarne psykiater forklarer, at hun blev overrasket, da de første sagkyndiges konklusion var den stik modsatte af både hendes og behandlerpersonalet på Ila Fængsel.

Forsvarer Geir Lippestad vil vide, om brutaliteten i handlingerne 22. juli i sig selv har betydning for spørgsmålet om tilregnelighed.

- Naturligvis, i nogle tilfælde. Og handlingerne 22. juli var ekstremt afvigende fra norsk kultur.

- Men i historisk og globalt perspektiv ser jeg ikke tankerne bag som specielt unikke. Det er bizart, at en ung mand fra Oslo vest gør noget sådant, men jeg kan ikke bruge det som udslagsgivende i nogen diagnostik, svarer Rosenqvist.

/ritzau/NTB