Udland

Psykiatere: Breivik var ikke psykotisk

De psykiatere, der udarbejdede rapport nummer to om Breivik, fastholder, at han er strafferetsligt tilregnelig

Psykiatere: Breivik var ikke psykotisk

Nok har Anders Behring Breivik ekstreme politiske holdninger, men den terrortiltalte nordmand er en ikke-psykotisk, generelt velfungerende person, og det gør ham strafferetsligt tilregnelig.

Det fastholder retspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, der mandag vidnede i Breivik-sagen ved byretten i Oslo.

De udarbejdede den anden psykiatriske rapport om Breivik, efter den første rapport havde konkluderet, at han var psykotisk, da han dræbte i alt 77 mennesker i Oslo og på Utøya den 22. juli sidste år.

Og selv hvis Breivik har en personlighedsforstyrrelse eller to, har det ikke nødvendigvis nogen betydning for tilregneligheden, siger Tørrissen.

- Breivik opfylder syv af ni kriterier for narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Fem er nok, forklarer han.

Blandt andet mener psykiaterne, at Breivik har manglende forståelse for begrebet empati, og at han har en overdreven opfattelse af sin egen betydning på mange måder.

Men i modsætning til de eksperter, der udfærdigede den første rapport om Breivik, betragter Tørrissen og Aspaas det som usandsynligt, at den norske massemorder var psykotisk.

- Vi mener, at der kun er lille sandsynlighed for, at en observant kan skjule tegn på psykoser under tre ugers observation af fagpersonel, siger Agnar Aspaas ifølge norsk TV2.

Samtidig advarer både han og Tørrissen om, at der er stor sandsynlighed for, at Breivik vil begå nye voldshandlinger i fremtiden.

- Reduceret risiko for vold forudsætter en total ændring i mentalitet, og at han tager afstand fra handlingerne og ideologien. Det er ikke særligt realistisk, baseret på det, han siger, mener Terje Tørrissen.

Denne uge er den sidste af de i alt ni uger, retssagen mod Breivik har varet. Dommen ventes at falde den 20. juli eller 24. august.

/ritzau/NTB