Danmark

Psykiatere vil have styr på ADHD-behandling

Psykiatere er gået sammen om at udarbejde nogle fællesfaglige retningslinjer til ens ADHD-behandling.

Psykiatere vil have styr på ADHD-behandling

Der er langt fra styr på behandlingen af personer med ADHD, når medicinforbruget til diagnosen er forskellig fra region til region. Det mener Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS).

Derfor vil foreningen udarbejde nogle fælles retningslinjer, som psykiaterne rundt i landet kan bruge som rettesnor.

- Der findes ikke nogle retningslinjer til behandling af voksne, og det er heller ikke velbeskrevet i vores lærebøger, så det er klart, det kommer til at sejle, siger formand og psykiater Jeanett Bauer.

- Vejen til ens behandling er, at få udarbejdet og nedskrevet nogle nationale, faglige guidelines, som gælder for alle. Det ved vi, landets psykiatere efterlyser, siger hun.

Til det formål nedsatte DPS for et halvt år siden et særligt udvalg, der forventes at være klar med et udkast inden årets udgang.

- Det er ikke sådan, at vi skal opfinde den dybe tallerken. Guidelines til voksne eksisterer allerede i visse lande. Men kunsten bliver at nå til enighed på tværs af regionsgrænserne og få lavet nogle guidelines, folk gider bruge i sidste ende, siger Jeanett Bauer.

Området er blevet belyst i en ny gennemgang af danskernes samlede forbrug af ADHD-medicin.

Den viser, at læger i Region Midtjylland udskriver langt mere ADHD-medicin end lægerne i resten af landet og dobbelt så meget, som i Region Syddanmark.

Ifølge Jeanett Bauer mangler mange læger den fornødne viden til at behandle ADHD-patienterne, og den uvidenhed vokser i takt med, at patienterne bliver ældre.

- Det er ved at gå op for os, at nogle patienter tager diagnosen med ind i voksenlivet, siger hun.

Med de nationale retningslinjer er håbet fra DPS at gøre fejldiagnosticering til et mindre problem.

- Det, at der er så stor forskel på behandlingen, kunne tyde på, at vi ikke har den samme grænse for at stille diagnosen, og det er ikke hensigtsmæssigt, siger Jeanett Bauer.

Udvalget har modtaget 150.000 kroner fra Christiansborg og skal den 21. juni til et møde i Sundhedsstyrelsen, hvor et samarbejde mellem de to vil blive diskuteret.

/ritzau/