Psykiateren siger hejsan!

Hver fjerde psykiater i Region Nordjylland kommer fra udlandet. Ledelsen afviser, at det er et problem

Der er mange udlændinge i psykiatrien i Region Nordjylland - primært svenskere. Arkivfoto: Michael Koch

Der er mange udlændinge i psykiatrien i Region Nordjylland - primært svenskere. Arkivfoto: Michael Koch

NORDJYLLAND:Svenske psykiatere udgør 18 procent af det samlede antal psykiatere i Region Nordjylland, og ser man på det samlede antal udenlandske speciallæger i den nordjyske psykiatri, så udgør de 25 procent, det skriver Ugeskrift for Læger.

Ledelsen afviser dog, at det skulle give problemer, selvom der kan være en sprogbarriere.
- Det er klart, at de har nogle sproglige vanskeligheder, når de kommer. Dels kan det være svært at forstå en dialekt. Dels tror jeg generelt, at svenskere har sværere ved at forstå dansk end omvendt. Men de får god hjælp fra sygeplejersker og andet personale, siger cheflæge i psykiatrien, Morten Kjølbye til Ugeskrift for Læger.

Har gode erfaringer

Cheflægen forklarer, at der generelt er gode erfaringer med de svenske psykiatere, der får et intensivt danskkursus, når de kommer til landet. Det er dog ikke kurset, der lokket svenskerne til Nordjylland. Det handler derimod om bedre løn- og arbejdsvilkår.
Psykiatridirektør Per Lund Sørensen fortæller, at der er en øget udgift ved at benytte de svenske læger, men Region Nordjylland ville faktisk stå med et stort problem, hvis man ikke havde rekrutteret de mange udlændinge.
- Så ville vi have meget store problemer. Nogle af patienterne har lidelser, som betyder, at de ikke kan sendes andre steder hen. Der havde været en betydelig risiko for, at ganske mange ikke havde kunnet få den nødvendige behandling, siger Per Lund Sørensen til Ugeskrift for Læger.

Ikke det nemmeste

Hos Dansk Psykiatrisk Selskab påpeger formanden, at psykiatri er et vanskeligt felt at arbejde med, hvis man ikke har dansk som modersmål.
- Jeg har ikke detaljeret kendskab til, hvordan det går med de udenlandske læger, men psykiatri kan selvsagt ikke være det nemmeste speciale at skulle bestride i et fremmed land, da sproget jo er så afgørende. Kommunikation er både diagnostisk værktøj og behandling, siger Jeanett Bauer til Ugeskrift for Læger.
Psykiatridirektøren i Region Nordjylland håber, at der blot er tale om en overgangsperiode, og at regionen får nemmere ved at rekruttere danske speciallæger i fremtiden.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.