Hospitaler

Psykisk syge på skadestuen

Psykisk syge skal i fremtiden sendes i venteværelse med fysisk syge. Det er et af mange forslag til en ny plan for psykiatrien i Region Nordjylland, som skal gælde frem til 2015. Forslaget skaber stor usikkerhed.

En fælles skadestue med et fyldt venteværelse kan skræmme nogle af de psykiatriske patienter væk, frygter LAP, Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere. 
foto: per kolind

En fælles skadestue med et fyldt venteværelse kan skræmme nogle af de psykiatriske patienter væk, frygter LAP, Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere. foto: per kolind

En plan, der samlet set får mange roser med på vejen for blandt andet at være visionær. Men når ros og ris skal fordeles, er selv brugerorganisationerne uenige om, hvad der er godt og skidt. Det gælder især planen om at have én skadestue i Aalborg, som tager imod både psykisk syge og fysisk syge. Med planen følger nemlig, at den psykiatriske skadestue i Aalborg lukker. Skadestuen har taget imod borgere uden henvisning fra en læge. Det ophører, og det skaber usikkerhed. I fremtiden skal psykisk syge henvises af enten egen læge eller af vagtlægen til den fælles skadestue. Bruger- og pårørendeorganisationen SIND er begejstret. - Man får en samlet vurdering af en akut syg patient, og det har vi manglet. En psykisk syg kan jo være fysisk syg og omvendt, siger formanden for SIND i Nordjylland, Jens Ibsen. Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, LAP, er bekymret. - Vi er nervøse for, at nogle vil vende om i døren og gå, når de ser et propfyldt venteværelse med megen uro, som der kan være både hos egen læge og hos vagtlægen, siger medlem af LAP, Nina Stetter. Baggrunden for en fælles skadestue er, at fysisk syge også kan være psykisk syge og omvendt. Aalborg Kommune, som har en stor andel af psykisk syge i regionen, er kritisk. - Jeg er bekymret for, om psykisk syge virkelig får den hjælp, de skal have i en akut situation, hvis de skal blandes med andre borgere i et venteværelse, siger rådmand for sundhed og bæredygtig udvikling i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen. Planen er til høring også hos kommunerne, som har ansvaret for psykisk syges sociale liv.