Byggeri

Publikum fra nær og fjern til det nye Utzon-center

De kommer fra nær og fjern for at se det nye Utzon Center på Aalborg Havn. Nysgerrigheden gælder både byggeriet og historien om arkitekt Jørn Utzon - og hans tilknytning til Aalborg.

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

I sommer kan man opleve Universitarium i Utzon Centeret. Universitarium har hidtil holdt til i Studenterhuset, men er i år flyttet til spidsgatterhallen, værkstedshallen og atriumgården på Utzon Centeret .

- hvis gæsterne da ikke kommer for at spise med udsigt til Limfjorden eller for at prøve kræfter med naturens flair for at konstruere i Aalborg Universitets sommerlegeland, Universitarium, der i år har til huse i det nye center. Direktør Adrian Carter forstår godt nysgerrigheden, og glæder sig over, at den både er lokal, national og international. - Her er flot. Det giver et løft til området hernede, lyder det fra en lokal gæst til billetsælgeren, der over for de fleste gæster kan klare sig med dansk, men som i løbet af dagen må kommunikere med især nordmænd, svenskere og tyskere, men tidligere på dagen eksempelvis også en portugiser, der var blevet anbefalet at besøge centret. - Utzon er jo Danmarks mest kendte arkitekt. Den største kulturpersonlighed og mange ude i verden er interesseret i ham og hans arbejde, siger Adrian Carter, som også bygger den udtalelse på et nyligt besøg på den danske ambassade i London, hvor han mødte stor begejstring for det aalborgensiske center - og en stor tiltro til, at det kan lokke englændere til Aalborg. Han bygger det på sin deltagelse for nylig i en tre-dages Utzon-konference i Sp anien for arkitekter. På at centret forleden fik besøg af en hel busfuld norske arkitekter. Adrian Carter kunne godt have ønsket sig, at centret havde været helt færdigt, inden det skulle åbnes, accepterer selvfølgelig at økonomiske hensyn gjorde, at det ikke var muligt, og hans tilfredshed over den første tid overstiger ærgrelsen over, at centret hist og her ikke er færdig. Drømmen om, at Utzon Centret vil blive dét, man forbinder med Aalborg i stedet for Jomfru Ane Gade, lever fortsat. Adrian Carter henviser til, at mange - rigtig mange - kender til Utzon via Operahuset i Sydney, og siger: - Når de så kommer ind i Spidsgatter-rummet, og ser op i loftet, så forstår de også med det samme, hvad han har villet. - Og folk er glade for den forståelse, tilføjer direktøren. Spidsgatter-rummet er den del af bygningen, hvor sejlbåden spidsgatter, som Jørn Utzons far, Aage, har konstrueret. Der leger for tiden ferieramte børn og deres fædre sammen med fysikstuderende fra Aalborg Universitet, og de udgør nok den største del af publikum, men der finder trods alt et par hundrede betalende gæster vej til centrets udstillinger om dagen. Adrian Carter siger, at centret og medarbejderne suger til sig af erfaringer for, hvad de kan gøre for at gøre publikum tilfredse og han konstaterer, at der er stor interesse i at deltage i guidede ture, hvor gæsterne får fortalt historien om Utzon samtidig med at de ser udstillingen. - Vores ambition er at satse på høj kvalitet, og vi er meget tilfredse med den gode modtagelse, vi har fået af publikum, siger han.