Udland

Putin-fjende dømt for vold mod aktivist

En markant russisk oppositionspolitiker er dømt for vold mod en ung Putin-tilhænger på et tvivlsomt grundlag.

Putin-fjende dømt for vold mod aktivist

Den yderliggående oppositionsleder i Rusland, Sergej Udaltsov, er onsdag blevet idømt 240 timers samfundstjeneste, idet han er blevet fundet skyldig i at have slået en kvindelig aktivist fra en Kreml-tro ungdomsgruppe.

Udaltsovs forsvarere ønskede at fremlægge en video, der skabte tvivl om, hvorvidt han ramte den forurettede. Det blev afvist, mens den video, som var optaget af et medlem fra ungdomsafdelingen af Putins parti, Forenet Rusland, blev lagt til grund.

Domstolen i den centralt beliggende russiske by Uljanovsk afviste at se forsvarernes video, men fandt Udaltsov skyldig i at have slået den 20-årige student Anna Posdnjakova, der er medlem af Unge Vogteres ungdomsgruppe under et møde i byen i april, skriver det russiske domstolsnyhedsbureau, Rapsi.

Sergej Udaltsov, den 35-årige hovedbarberede koordinator for den venstreorienterede blok, Venstre Front, er en af hovedtalerne, når oppositionen samles. Han har været varetægtsfængslet af politiet adskillige gange og indledt en række sultestrejker.

Sammen med andre oppositionsledere, heriblandt Aleksej Navalnij, afhøres han for tiden som vidne i en kriminalsag om massevold under en demonstration 6. maj, ligesom hans lejlighed også er blevet endevendt af myndighederne.

- Hvad jeg mener om dommen? Det er vel tilstrækkeligt at sige, at journalisterne råbte "skam over jer", da afgørelsen blev læst op, siger hans forsvarer Violetta Volkova.

Udaltsovs advokater har nu offentliggjort den video, der viser Posdnjakova smilende ved stævnet, mens hun siger: "Udaltsov slog mig! Er det ikke utroligt? Jeg har en video af Udaltsov, der slår mig. Det er et mareridt!"

Hendes optræden står i skærende kontrast til de lægeerklæringer, der blev præsenteret for retten. Heraf fremgår det, at hun havde fået hjernerystelse, et kranietraume og blå mærker som følge af overfaldet.

Men retten nægtede at lade den video indgå som bevismateriale.

- Jeg har alle beviser på Sergejs uskyld, men retten vil ikke se dem, siger Volkova.

Den video, som Posdnjakova fremlagde i retten, viste bare en hånd over hendes mobiltelefons kameralinse og så lyden af et højt skrig.

- Retten traf den rigtige afgørelse. Tak til alle, der støttede mig, skriver Posdnjakova på Twitter.

/ritzau/AFP