Udland

Putin har tillid til Syrien om kemisk afvæbning

Den seneste udvikling tyder på, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, vil indfri aftale, siger Putin.

Putin har tillid til Syrien om kemisk afvæbning

Ruslands præsident har tillid til, at Syrien vil leve op til en international aftale om bortskaffelse af styrets kemiske våben. Vladimir Putin vil dog ikke lægge hovedet på blokken.

- Kommer vi til at føre denne plan ud i livet? Jeg kan ikke sige det 100 procent, men alt, vi har set de seneste dage, giver en tro på, at det er muligt, og at det vil ske, siger Vladimir Putin.

Aftalen om kemisk afvæbning blev indgået mellem Rusland og USA, som hidtil har været uenige om det giftgasangreb, der fandt sted 21. august i forstæder til Syriens hovedstad.

I et interview på amerikansk tv natten til torsdag bekræftede Syriens præsident, Bashar al-Assad, at Syrien har kemiske våben, og at han er klar til at udlevere disse til destruktion.

Præsidenten sagde samtidig, at det er en teknisk vanskelig og meget dyr opgave.

Ifølge Putin er Syrien allerede i færd med at forberede operationen.

Mens USA, Storbritannien og Frankrig klart har slået fast, at det syriske styre stod bag giftgasangrebet, så mener Rusland, at angrebet blev udført af oprørerne.

- Det er hævet over enhver tvivl, at kemiske våben blev anvendt. Det er bare ikke klart, hvem der brugte dem. Vi har rigtigt gode grunde til at tro, at det var en provokation, siger Putin.

Hovedparten af de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd er tilhængere af en FN-resolution, der giver mandat til magtanvendelse i Syrien, hvis Bashar al-Assad ikke lever op til aftalen om kemisk afvæbning.

Det vil Rusland imidlertid ikke være med til, og Putin understreger, at en sådan diskussion kun kan ske i Sikkerhedsrådet.

USA har tidligere klart givet udtryk for, at landet er klar til at indlede en militæraktion uden om Sikkerhedsrådet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst