Udland

Putin: Homoseksuelle bliver ikke undertrykt i Rusland

Stor demonstration i Amsterdam mod russisk lovgivning om homoseksuelle.

Putin: Homoseksuelle bliver ikke undertrykt i Rusland

Over 3000 mennesker demonstrerede mandag i Amsterdam mod Ruslands besøgende præsident, Vladimir Putin, fordi homoseksuelle bliver undertrykt og forfulgt i Rusland.

"Tag hjem, Putin" lød det taktfast fra farveklædte demonstranter, som havde taget opstilling uden for det sted, hvor den russiske leder spiste middag med sin vært, premierminister Mark Rutte.

Middagen markerede afslutningen på Putins besøg i Holland, som var det land, der som det første - i 2001 - legaliserede homoægteskaber.

Demonstranterne havde især fokus på et lovforslag i Moskva, som vil forbyde homoseksuel "propaganda" blandt mindreårige, men også mod almindelig udbredt forfølgelse af homoseksuelle i Rusland, hvor Putin nu er inde i sin tredje præsidentperiode.

- Der sker ingen undertrykkelse af seksuelle mindretal i Rusland, sagde Putin til journalister, da han var på vej ind til middagen med Rutte.

Det nye russiske lovforslag lægger op til, at den, der offentligt skilter med sin homoseksualitet, kan risikere bødestraf på op til 93.000 kroner, skriver nyhedsbureauet Itar-Tass.

Lovforslagets støtter siger, de vil beskytte børn imod at læse om eller komme i kontakt med homoseksuelle.

- Den uhæmmede homoseksuelle propaganda, man oplever, ligegyldigt hvor man ser hen, begrænser for alvor børnenes ret til frit at udvikle sig, siger formanden for parlamentets familieudvalg, Jelena Misulina.

Den nye lov bygger på en forordning, som byrådet i Skt. Petersborg og flere andre russiske regioner har vedtaget.

Loven træder i kraft, når den har været igennem anden- og tredjebehandling i dumaen.

Rusland har investeret stort i Rotterdams nye havn, som er et transitpunkt for meget russisk olie og gas. Mange russiske selskaber er også registreret i Holland, fordi det har meget favorable afgifts-og toldregler.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.