Putin og Erdogan opfordrer til våbenhvile i Libyen

Rusland og Tyrkiet, som støtter forskellige grupper i Libyen, varsler våbenhvile. EU støtter Libyen-topmøde.

Den libyske oprørsleder Khalifa Haftar vinder terræn med støtte fra Rusland. Tyskland forbereder stort topmøde om Libyen og advarer mod, at landet bliver et nyt Syrien.

Den libyske oprørsleder Khalifa Haftar vinder terræn med støtte fra Rusland. Tyskland forbereder stort topmøde om Libyen og advarer mod, at landet bliver et nyt Syrien.

ANKARA/BERLIN:Tyrkiet og Rusland opfordrer alle parter i Libyen til at indstille fjendtligheder og indgå en våbenhvile fra midnat søndag 12. januar.

Opfordringen kommer efter et russisk-tyrkisk topmøde i Istanbul mellem præsident Vladimir Putin og præsident Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiet har støttet den nationale enhedsregering under ledelse af Fayez al-Serraj i Tripoli. Rusland har til gengæld sendt soldater til Libyen for at støtte oprørsbevægelsen under ledelse af general Khalifa Haftar i den østlige del af landet.

Tidligere har Tyrkiet sagt, at det er parat til at sende soldater til Libyen for at støtte regeringen i Tripoli.

Men en ny situation tegner sig efter forhandlingerne mellem Erdogan og Putin, som opfordrer til en stabil våbenhvile og en stabilisering af situationen.

Samtidig kommer der meldinger fra Berlin om et snarligt topmøde om Libyen i den tyske hovedstad.

Fayez al-Serraj, som er den internationalt anerkendte regeringschef i Libyen, har i Bruxelles udtrykt støtte til "Berliner-processen" og opfordrer til våbenhvile og våbenembargo samt forhandlinger under ledelse af FN.

Det siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

- Vi må undgå, at Libyen bliver et nyt Syrien, advarer Maas, som er fra det socialdemokratiske SPD. Han fremsætter advarslen efter drøftelser med EU's nye udenrigschef, Josep Borrell.

Borrell og Maas fremsætter advarslerne, efter at general Khalifa Haftars oprørsstyrker har vundet terræn og har indtaget kystbyen Sirte. Det sker som led i operationer, der er rettet mod en erobring af hovedstaden Tripoli og afsættelse af regeringen.

Haftar støttes af Rusland, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater.

- Udviklingen i Libyen går mod en afgørende fase, siger Josep Borrell.

Den tyske forbundsregering har forberedt en proces om Libyen i måneder, og det var planen, at den skulle have fundet sted i slutningen af 2019.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.