Udland

Putin og Obama sætter FSB og FBI på Snowden-sag

Amerikansk whistleblower kan blive i Rusland, men ikke lave arbejde, der kan skade USA, siger præsident Putin.

Putin og Obama sætter FSB og FBI på Snowden-sag

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans amerikanske kollega, Barack Obama, har givet cheferne for den russiske efterretningstjeneste FSB og det amerikanske forbundspoliti FBI ordre til at finde en løsning på, hvad man stiller op med whistlebloweren Edward Snowden.

Det oplyser lederen for Ruslands sikkerhedsråd, Nikolaj Patrusjev.

- Selvfølgelig har de (Putin og Obama) ikke en løsning, som vil virke for begge parter, så de har givet ordre til FSB's direktør, Alexander Bortnikov, og FBI's direktør, Robert Mueller, om at holde sig i konstant kontakt og finde løsninger, siger han til tv-stationen Rossija 24.

Det formodes, at den afhoppede 30-årige amerikanske efterretningsmand, Edward Snowden, opholder sig i Moskvas internationale lufthavn.

Præsident Putin lader forstå, at Rusland ikke har til hensigt at udlevere Snowden til USA. Men der én betingelse, hvis han vil blive.

- Han må stoppe sit arbejde, der har til hensigt at skade vores amerikanske partnere, uanset hvor mærkeligt det kan lyde, når det kommer fra min mund, siger han til journalister.

Han fastholder samtidig, at den russiske efterretningstjeneste ikke har noget samarbejde med Snowden.

Snowdens afsløringer af USA's intense elektroniske overvågning af telefoner og internettet har fanget den amerikanske regering med bukserne nede om hælene.

I weekenden blev en ny bombe detoneret af Snowden, da det tyske ugemagasin Der Spiegel skrev, at den amerikanske efterretningstjeneste udspionerer EU helt inde i nerven af europæernes politiske system.

Efter weekendens afsløringer er der stor vrede i Europa, og der lyder krav om at tilbyde Snowden asyl.

Snowden flygtede i maj til Hongkong, kort før aviserne The Guardian og Washington Post kunne skrive om de første afsløringer.

Han fløj siden til Moskva, formentlig med den hensigt at søge asyl i Ecuador.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.