Putin og Trump mødes ikke på tomandshånd i 2018

Vladimir Putin kommer ikke på statsbesøg i Washington før næste år, siger Trumps sikkerhedsrådgiver.

USA' præsident, Donald Trump, trykker hånd med Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter deres møde i Helsinki. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

USA' præsident, Donald Trump, trykker hånd med Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter deres møde i Helsinki. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Der bliver intet bilateralt møde mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Donald Trump, i år.

Det oplyser John Bolton, der er national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump, onsdag.

- Præsidenten mener, at det næste bilaterale møde med præsident Putin bør finde sted, når Ruslands-heksejagten er ovre. Så vi er at blevet enige om, at det efter nytår, siger John Bolton i en udtalelse.

Ruslands-heksejagten er en henvisning til den undersøgelse, som den tidligere FBI-chef Robert Mueller har gang i af eventuel russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Det er ikke kendt, hvornår undersøgelsen er færdig. Muellers uafhængige undersøgelse er formelt set nedsat af justitsministeriet.

Sidste uge oplyste Det Hvide Hus, at John Bolton havde fået til opgave at invitere Vladimir Putin til Washington dette efterår.

Flere medlemmer af Kongressen har givet udtryk for, at de synes, det er en dårlig idé, skriver nyhedsbureauet AP. De to ledere mødtes i den finske hovedstad, Helsinki, 16. juli.

En af årsagerne til kritik fra medlemmer i Kongressen var kommentarer fra Trump, hvori han tillagde Putins udsagn mere troværdighed end de amerikanske efterretningstjenester.

På et fælles pressemøde med Putin kom Trump med udtalelser, som støttede Ruslands afvisning af påstanden om indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Efterfølgende korrigerede Trump sig selv. I virkeligheden mente han det stik modsatte. Nemlig at han støtter de amerikanske efterretningstjenesters udlægning af hændelserne, lød forklaringen.

Da chefen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA, Dan Coats, nogle dage senere for rullende kameraer blev orienteret om, at Trump havde inviteret Putin til et nyt topmøde, svarede Coats overrasket journalisten:

- Sig det lige igen. Hørte jeg rigtigt?

Han tog derefter en dyb indånding og fortsatte:

- O.k. Det bliver specielt.

Coats har siden offentligt forsikret om, at hans "indrømmet lidt akavede svar ingenlunde var udtryk for manglende respekt for eller kritik af præsidenten".

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.