Putin: Rusland respekterer udfald af folkeafstemning

Rusland udtrykker bekymring over spændinger i det sydlige og sydøstlige Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger i en telefonsamtale med forbundskansler Angela Merkel, at Rusland vil respektere udfaldet af folkeafstemningen på Krim, og at afstemningen ikke er i strid med folkeretten.

- Det er blevet understreget, at Rusland vil respektere udfaldet af afstemningen på Krim, hedder det i en erklæring fra Kreml om samtalen mellem den russiske præsident og forbundskansleren.

Putin udtrykker samtidig bekymring over spændinger i det sydlige Ukraine.

- Radikale grupper i det sydlige og sydøstlige Ukraine får spændingerne til at eskalere, siger den russiske præsident.

Tidligere havde Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i en telefonsamtale med sin amerikanske modpart, John Kerry, fremsat den samme besked.

- Sergej Lavrov gentog over for Kerry, at Krim-folkeafstemningen er i fuld overensstemmelse med folkeretten og FN's Charter. Afstemningens udfald kan blive en ny begyndelse, som afgør halvøens fremtid, hedder det i erklæringen, som henviser til to telefonsamtaler mellem Kerry og Lavrov i weekenden.

To mennesker blev lørdag meldt dræbt under sammenstød mellem ukrainske nationalister og prorussiske grupper i det østlige Ukraine. De blev dræbt, da nationalister åbnede ild mod en gruppe mænd, der forsøgte at storme deres hovedkvarter.

Nationalisterne overgav sig senere, og politiet foretog 30 anholdelser.

I Washington drøftede præsident Barack Obama krisen med sine nationale sikkerhedsrådgivere forud for afstemningens start. Det skete efter et sidste mislykket forsøg på at få en diplomatisk løsning i stand.

Rusland nedlagde på et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd lørdag veto mod en resolution, der havde til hensigt at underkende folkeafstemningen på den ukrainske halvø.

Da Kina afstod fra at stemme, fik forslaget 13 stemmer i rådet, hvor 15 lande er repræsenteret.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden