Udland

Putin vil hemmeligholde russiske soldaters død i fredstid

Det er en "statslig hemmelighed", når soldater dør under særlige operationer ifølge en ny ændring i Rusland.

Rusland gør det nu forbudt at afsløre informationer om soldaters død, når de er på "særlige operationer" i fredstid. Det sker, mens Rusland afviser anklager om, at landet har soldater indsat i konflikten i Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, gjorde det torsdag forbudt at omtale sådanne tilfælde ved at underskrive et dekret, som klassificerer det som en "statslig hemmelighed", når "informationer afslører tab af personel (...) i fredstid under særlige operationer".

Tilføjelsen til loven betyder, at personer, der afslører detaljer om soldater, som er på mission i fredstid, retsforfølges.

Dekretet specificerer ikke, hvad der helt nøjagtigt menes med "særlige operationer".

Afsløring af statslige hemmeligheder er en kriminel handling, som kan straffes med op til fire år i fængsel, hvis det ikke involverer at give dem til et andet land.

Ifølge analytikere sker ændringen for at forhindre lækager af det russiske militærs tab i Ukraine.

Aktivister har offentliggjort en række beviser, som peger mod, at russiske soldater har mistet livet i Ukraine, der er en tidligere sovjetisk stat.

- Baggrunden er ikke at afsløre tab i Donbass, siger militæranalytiker Pavel Felgenhauer og henviser til en konfliktzone i det østlige Ukraine.

Ændringen skal "fængsle eller skræmme folk", lyder det videre.

- Jeg har aldrig hørt en juridisk definition af begrebet særlig operation. Det betyder, at du kan klassificere, hvad som helst du har lyst til, siger Felgenhauer.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.