R om nyt vækstmål: Virkeligheden har indfundet sig

De Radikale gik i 2010 ind for offentlig vækst på 1,3 procent. Nu er målet 0,6 procent, og det koster lighed.

R om nyt vækstmål: Virkeligheden har indfundet sig

Det er ikke så længe siden, men der er en verden til forskel.

I 2010 havde Det Radikale Venstre et erklæret mål om, at den offentlige vækst skulle stige med "omkring 1,3 procent årligt".

Målet står at læse i partiets "Genopbygningsplan for dansk økonomi", hvor partiet også revser den daværende VK-regering for at ville øge de offentlige udgifter med "kun 0,7 procent".

Men med S-R-SF-regeringens nye vækstplan opererer man officielt med et offentligt vækstmål på 0,6 procent om året frem mod 2020. Og det er 0,2 procent lavere end det, som regeringen stillede danskerne i udsigt for mindre end et år siden.

Ifølge en beregning fra Finansministeriet betyder det nedjusterede mål for den offentlige vækst isoleret set også en øget ulighed i forhold til sidste års 2020-plan.

- Det er rigtigt, at det nye mål er mindre lighedsskabende end det foregående, siger De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen.

- Men samlet set øger vi stadig ligheden gennem den offentlige vækst, bare ikke så meget som før, siger hun med henvisning til, at det nedjusterede mål om 0,6 procent i velfærds-vækst stadig betyder mere lighed i det danske samfund.

Spørgsmål: I 2010 gik De Radikale ind for en vækst på 1,3 procent. Nu er I under det niveau, I dengang kritiserede VK-regeringen for at holde. Hvad er der sket?

- Det er jo virkeligheden, der har indfundet sig. Det var et mål, der byggede på de prognoser, der var på det tidspunkt. Det er det enkle svar, siger hun.

- Dengang sad vi ikke med hele apparatet, men i modsætning til de borgerlige, så går vi jo ind for en vækst i det offentlige, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst