R: Regeringen må stoppe chikane i tortursag

Den radikale forsvarsordfører Zenia Stampe angriber regeringen for "benspænd" i sag om tortur mod irakere.

R: Regeringen må stoppe chikane i tortursag

Efter at Forsvarsministeriet og regeringen har tabt en sag ved Højesteret, må regeringen skifte kurs og lade være med at forsøge "juridiske benspænd" for at undgå, at en række irakeres anklager om dansk medansvar for tortur nogensinde bliver behandlet af de danske domstole.

Det siger den radikale forsvarsordfører, Zenia Stampe, til Politiken fredag.

Sagen drejer sig om de civile irakere, der blev overgivet til irakisk politi og tortur efter den dansk-ledede operation Green Desert i 2004. Siden har irakerne forlangt erstatning af den danske stat for medansvar.

Og Zenia Stampe får opbakning fra både Enhedslisten og den statsstøttede organisation Dignity - Dansk Institut mod Tortur - efter at Højesteret forleden i en opsigtsvækkende kendelse afviste Forsvarsministeriets krav om, at hver iraker skal stille en sikkerhed på 40.000 kroner, før sagen overhovedet kan behandles i Danmark.

- Jeg har hele tiden ment, at det ud fra et politisk og principielt synspunkt ville være rigtigt at få prøvet Danmarks medansvar for tortur ved en domstol. Nu har vi så Højesterets ord for, at det også ud fra et juridisk perspektiv er rigtigt at tage særlige hensyn i denne sag.

- Derfor håber jeg, at regeringen vil overveje at frafalde andre juridiske hindringer, der forhindrer, at sagens egentlige indhold bliver prøvet ved danske domstole, siger Zenia Stampe til Politiken.

Hidtil har regeringen med tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og justitsminister Morten Bødskov (S) i spidsen, ifølge Politiken, fulgt en kurs, hvor de har ladet Kammeradvokaten køre hele det tunge juridiske artilleri i stilling på statens vegne for at undgå, at sagen bliver realitetsbehandlet af danske dommere.

Ud over det nu afviste krav om en økonomisk sikkerhed svarende til mere end en gennemsnitlig irakisk årsløn vil Kammeradvokaten desuden have sagen afvist på grund af forældelse.

Forsvarsminister Nikolai Wammen (S) ønsker endnu ikke at kommentere Højesterets kendelse, som han ifølge Politiken "har noteret sig".

Ifølge Politikens oplysninger skal et særligt følgeudvalg med deltagelse af Forsvars-, Justitis-, Udenrigs- og Statsministeriet først vurdere, om Kammeradvokaten skal have nye instrukser om den juridiske strategi i sagen, før regeringen bestemmer sig til, om den kontante linje skal fortsættes trods Højesterets kendelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.