EMNER

Råd: Vi har medansvar for finanskrisen

Finansrådets direktør erkender banksektorens medansvar for finanskrisen efter Danske Banks undskyldning

Finansråd erkender, at banksektoren i Danmark havde et medansvar for finanskrisen. Arkivfoto

Finansråd erkender, at banksektoren i Danmark havde et medansvar for finanskrisen. Arkivfoto

DANMARK:Bankerne var for ivrige i 00'erne og har derfor et medansvar for finanskrisen.

Det siger Finansrådets direktør, Jørgen Horwitz, efter at Danske Banks direktør, Eivind Kolding, torsdag har undskyldt, at banken ikke var mere ansvarlig i årene op til finanskrisen.

- Vi har i banksektoren et medansvar for den finansielle krise. Vi red med på den optimistiske bølge, som vi så i den vestlige verden i 00'erne, siger Jørgen Horwitz.

Kolding: Banker blev fartblinde

I en opsigtvækkende kronik i Politiken torsdag reagerer Danske Banks ordførende direktør, Eivind Kolding, på den massive kritik, der er haglet ned over banken de seneste måneder. Kolding tager et klart medansvar for finanskrisen og beklager bankens overivrige og profithungrende kurs op til 2008.

- Under den lange optur i årene op til krisen, hvor det hele gik stærkt, blev de fleste danske banker også fartblinde. Det gjaldt også Danske Bank, lyder det fra Eivind Kolding i Politiken.

Jørgen Horwitz hilser kronikken velkommen:

- Jeg synes, at Eivind Koldings kronik er et godt indlæg i den debat og diskussion, der er om bankernes rolle i samfundet og bankernes rolle i forbindelse med den finansielle krise. Det er en vigtig debat, siger Jørgen Horwitz, der i øvrigt er enig med Kolding.

Skulle have handlet anderledes

- Bankerne har ydet lån, som set i bakspejlet ikke skulle have været ydet. Og der er også visse steder blevet solgt produkter til privatkunder, som ikke skulle have været solgt, siger han.

- Der er en lære at tage. Og det har vi gjort. Krisen har været ganske dyr for bankerne. Der er både det, vi har måttet foretage af nedskrivninger. Og der er det, som vi har betalt til bankpakkerne. Alt i alt har det kostet os i størrelsesordenen 200 milliarder kroner.

Hvad siger du til, at Eivind Kolding kommer med en regulær undskyldning?

- Det synes jeg, du må spørge Eivind Kolding om. Det, jeg siger, er, at banksektoren har et medansvar for den finansielle krise, siger Jørgen Horwitz. /ritzau/.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.