Hjørring

Råger giver klager som aldrig før

Hjørring Kommune har aldrig fået så mange henvendelser om støj fra råger som i år

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Per Levorsen er en af de jægere, der har travlt med at regulere antallet af rågeunger.

HJØRRING:Larmen fra de mange rågereder i Hjørring by kan være øredøvende og mange naboer til parkerne Svanelunden og Kilden oplever støjen som et stigende problem.

- Det er jo konstant larm, og svarer til at have tinnitus, konstaterer Kjeld Andersen, der bor på femte sal på Svanelundsbakken.

Nogle steder er ekskrementerne fra de mange fugle også et stort problem.

Flere klager

Hjørring Kommune har da også fået flere henvendelser om rågeplagen, end nogensinde før.

- Jeg har fået fire henvendelser i løbet af de sidste par dage og vi er nok oppe på 50 i år, fortæller sektionsleder i Park og Vej, Lars Vandkjær.

Fra rågerne begynder at bygge reder tidligt forår og til de sidste unger forlader rederne i løbet af juni, er mange borgere plagede.

Hjørring Kommune har hvert år frivillige fra Hjørring Jagtforening til at regulere bestanden i kolonierne i Hjørring by.

- Det er ikke mit indtryk, at der er kommet flere reder i f.eks. Svanelunden, men der er kommet kolonier flere steder i byen, fortæller formand Svend Wøjcik-Jonasson.

Han har i år talt 750 reder på kommunale arealer i Hjørring by. Her er Svanelunden og Kilden de største med hver cirka 300 reder. Der er derudover flere mindre kolonier rundt om i byen, og I Lunden i Vrå, er der også en meget stor koloni.

Jagten er i fuld gang

Rågerne er fredede, så Hjørring Kommune får hvert år en særlig tilladelse til at regulere de voksne fugle i februar og marts, og ungerne i maj-juni. Sidste år blev der skudt 2400 unger i Hjørring Kommune.

Der bliver lagt mellem fire og seks æg i hver rede.

Vi er også i fuld gang i år, og vi får vel ram på knap halvdelen af ungerne, fortæller Svend Wøjcik-Jonasson

Kjeld Andersen på Svanelundsbakken mener, at der burde gøres mere for at få ram på de voksne fugle i det tidlige forår.

- Jeg er ikke ude på at få dem udryddet, men der burde gøres mere, for det er virkelig en stigende plage for mange mennesker her omkring, siger Kjeld Andersen.

De voksne lugter lunten

Jagten på de voksne fugle er imidlertid ikke så effektiv. Selv om jægerne bruger lyddæmper, lugter fuglene hurtigt lunten og forsvinder, når faren truer. Sidste år blev der skudt 99 voksne fugle.

Lars Vandkjær mener ikke, at der er så meget mere at gøre. Antallet af unger, der bliver skudt, er mere end fordoblet siden 2008.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.