Råt fængselsmiljø: Flere bliver sendt i straffeceller

Antallet af indsatte i isolationsceller er kraftigt stigende. Det er en farlig tendens, siger forsker.

Råt fængselsmiljø: Flere bliver sendt i straffeceller

Miljøet i de danske fængsler er blevet mere råt.

Sådan lyder en stor del af forklaringen på, at de indsatte i dag langt oftere end for 10 år siden bliver sendt i isolation, fordi de eksempelvis har smuglet stoffer, været i besiddelse af en mobiltelefon eller har kaldt en kvindelig fængselsbetjent for luder.

Det skriver metroxpress.

- Der er sket en forråelse af fængselsmiljøet. Samfundet vil være tough on crime og spærrer flere inde, og mange af dem kommer fra bandemiljøet, fortæller Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye til avisen.

Den udlægning genkender Kriminalforsorgens sikkerhedschef, Michael Gjørup, der også understreger, at mobiltelefonen er blevet hvermandseje i de sidste 10 år, ligesom der er blevet indført nultolerance over for stoffer. Begge dele bidrager til flere straffe.

Kim Østerbye tilføjer, at der aldrig før har været så få fængselsbetjente til så mange fanger, og det betyder, at flere fanger må isoleres.

- Vi ville gerne lave nogle aftaler med fangerne i stedet for at straffe dem, men det er der ikke overskud til. At de ryger fem dage i strafcellen, får dem ikke til at stoppe, siger han.

Hos Institut for Menneskerettigheder påpeger seniorforsker Peter Scharff Smith, at man bør anvende alle former for isolation med varsomhed:

- Forskning fra en række lande har påvist mange forskellige virkninger af isolationsfængsling - såsom angst, depression, søvnbesvær og i særlige tilfælde psykotiske reaktioner - altså det man kan kalde sindssygdom, siger han.

2892 gange blev en indsat smidt i den isolerede strafcelle sidste år. I 2002 var tallet 1462.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.