Radikal partileder vil gøre staten til hashsælger

Morten Østergaard har skiftet holdning og går nu ind for statskontrolleret salg af hash i en prøveperiode.

Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Det er ikke kun på Christiania, at der i disse dag bliver taget stilling til salget af hash.

Også hos De Radikale har man skiftet holdning til hashen.

Lørdag morgen siger partileder, Morten Østergaard, at han nu går ind for statskontrolleret hashsalg, efter i mange år at have fastholdt at sundhedsfaren ved hashmisbrug var tilstrækkeligt et argument for ikke at overveje en legalisering.

- Jeg synes, vi skylder christianitterne at møde den her problemstilling med samme alvor, som de har gjort. Vi skal ikke gentage 00'ernes fejltagelse, hvor man bare flyttede problemerne et andet sted hen. Man er nødt til at prøve noget nyt, siger han.

Allerede på et hovedbestyrelsesmøde i partiet sidste lørdag, blev den statskontrollerede hashhandel ny politik i partiet.

Her vedtog man, at partiet ønsker at komme den organiserede kriminalitet omkring hashhandlen til livs med en treårig prøveperiode af statskontrolleret hash.

Partiet ønsker en model, hvor salget af hash kun kan foregå via forretninger, der har opnået statslicens. Indtægterne fra det statskontrolleret hashsalg skal gå ubeskåret til forebyggelse, oplysning og behandling af misbrug.

På den måde håber Morten Østergaard, at færre unge ender i armene på kriminelle. Men han anerkender samtidig, at man ikke nødvendigvis kommer kriminaliteten til livs.

- Jeg gør mig ingen naive forestillinger om, at der ikke forsat vil være organiseret kriminalitet, blandt andet med narkotika.

- Men jeg mener, at vi gør os selv en bjørnetjeneste ved at binde så mange af politiets ressourcer op på et hashmarked, som jeg alligevel ikke mener, at vi kan bekæmpe.

Det er ikke første gang, at en afkriminalisering af hash har været på dagsordenen i det radikale parti. I 2003 var partiet for fri hash på særlige caféer, men siden er partiet gået over ti kun at være åben for medicinske forsøg med cannabis.

Med De Radikales nye linje om statskontrolleret salg er der opbakning til at legalisere hash fra Enhedslisten, SF, Alternativet, Liberal Alliance og altså De Radikale.

Folketingets store partier ønsker dog stadigt ikke en legalisering.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.