EMNER

Radikal veteran og cellist

Den radikale veteran Elisabeth Arnold stod bag særlov for palæstinenserne og var senere formand for Europaudvalget. Nu fylder hun rundt.

Den radikale veteran Elisabeth Arnold stod bag særlov for palæstinenserne og var senere formand for Europaudvalget. Nu fylder hun rundt.

¤ Elisabeth Arnold, radikal politiker og fhv. folketingsmedlem, fylder i dag 70 år. Elisabeth Arnold har fået bedre tid til at læse bøger, spille sin elskede cello og gå i biografen, siden hun for fire år siden forlod Christiansborg. Hun støttede Marianne Jelved som De Radikales partileder, da den interne uro bredte sig, fordi Anders Samuelsen og Naser Khader i 2007 forlod partiet for at stifte Ny Alliance sammen med Den Konservative Gitte Seeberg. Forinden opgav Elisabeth Arnold at genopstille til Folketinget efter næsten en snes år på Christiansborg. I november 2006 meddelte hun sin århusianske partiforening, at hun trak stikket ved næste folketingsvalg. - Jeg har taget min tørn. Nu er det tid til at give plads til de unge, forklarede hun til Aarhus Stiftstidende. I 1992 tog Elisabeth Arnold radikalt medansvar for, at oppositionen imod regeringen gennemtvang den omstridte særlov for statsløse palæstinensere fra Libanon. De fik opholdstilladelse i Danmark, skønt de var afvist i Flygtningenævnet. Striden levede stadig, da nævnets formand, højesteretsdommer Per Sørensen, i 2005 kritiserede særloven overfor Ritzau: - Jeg kan gentage dét, jeg gav udtryk for dengang: At jeg var kraftigt uenig med, at man gennemførte en særlov for palæstinenserne. Derved påtog man sig reelt en opgave, som man ellers ved udlændingeloven havde henlagt til Flygtningenævnet, sagde Per Sørensen. Omvendt beskyldte hun nævnet for at skærpe praksis for palæstinenserne. - De kunne ikke sendes tilbage til Libanon, fordi myndighederne ikke kunne beskytte dem i flygtningelejre under borgerkrigen, sagde hun. Elisabeth Arnold var i 10 år De Radikales skatteordfører og 1994-2001 næstformand i Europaudvalget og senere formand. Hun er uddannet biokemiker og arbejdede i 16 år for medicinalfirmaet Dumex. /ritzau/