Radikale er åbne for højere sprutafgifter

Højere afgifter på sprut kan være en løsning, men ikke så længe det betyder, at handlen flyttes til Tyskland.

Radikale er åbne for højere sprutafgifter

Danske unge er rekordindehavere i at drikke alkohol, og det er måske hellere ikke så mærkeligt. Prisen på spiritus er nemlig ikke steget i takt med priserne på andre varer, men øgede afgifter kan måske løse problemet, mener SF.

Og det er De Radikale åbne over for - så længe det ikke betyder øget grænsehandel, som kan være et resultat af dyrere alkohol herhjemme, fastslår partiets sundhedsordfører Camilla Hersom.

- Dilemmaet er, at spiritus og alkohol er en utrolig væsentlig ting, når vi taler grænsehandel. Derfor tror jeg ikke, at man med ét hug kan hæve prisen på spiritus markant, siger hun.

- Det er jo ligegyldigt for danskernes sundhed, om spiritussen er købt i Danmark eller Tyskland, siger Hersom og henviser til, at alt tyder på, at danskerne ved grænsen køber mere alkohol, end de ville have gjort i Danmark.

- Og når man har mere på lager, så drikker man mere, det er veldokumenteret. Derfor er det ikke nødvendigvis nogen sundhedsmæssig gevinst ved at flytte handlen til Tyskland, siger hun.

Hun understreger, at De Radikale er klar til en snak om, hvordan man kan løse problemet, men at der skal findes et balancepunkt, hvor prisen sættes så højt, det er muligt, uden at handlen blot rykkes sydpå.

- Hvis vi kan finde en model, der ikke bare betyder, at handlen flytter sig, så er jeg absolut positiv over for det, siger Camilla Hersom.

Ifølge Politiken viser Forbrugerprisindekset, at priserne generelt er steget med godt 29 procent siden år 2000, mens de mere begrænsede prisstigninger på alkohol samlet set har gjort alkoholiske drikkevarer 12 procent billigere sammenlignet med andre varer.

- Jeg mener, vi på længere sigt bliver nødt til at se på, om afgifterne på ren sprit også skal hæves, siger SF's sundhedsordfører Jonas Dahl med henvisning til, at regeringen allerede har hævet afgifterne på øl og vin.

Samme holdning har Socialdemokraterne ikke. Her lyder det fra sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, at partiet ikke er klar til at hæve priserne markant.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.