Radikale fastholder alliance om CO2-afgift med V og K

Radikale går sammen med Venstre og Konservative til forhandling om skatteaftale med krav om CO2-afgift.

Skatteminister Morten Bødskov (forrest) og klimaminister Dan Jørgensen (begge S) vil til forhandlingerne om en grøn skattereform blive mødt med et krav fra Radikale Venstre, Konservative og Venstre om en CO2-afgift. (Arkivfoto)

Skatteminister Morten Bødskov (forrest) og klimaminister Dan Jørgensen (begge S) vil til forhandlingerne om en grøn skattereform blive mødt med et krav fra Radikale Venstre, Konservative og Venstre om en CO2-afgift. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:I denne uge forhandler regeringen med Folketingets partier om en grøn skattereform, og tre af partierne - Venstre, Konservative og Radikale Venstre - rejser i den forbindelse igen et krav om en CO2-afgift.

Samme CO2-afgift var ikke med i regeringens udspil. Tværtimod skrev regeringen i sit udspil, at "det endnu ikke er muligt at lave en tilstrækkelig god beskatningsmodel for en CO2-afgift, der kan virke i praksis."

Alligevel møder de tre partier, herunder Radikale Venstre, som er et af regeringens støttepartier, op til forhandlingerne med et krav om, at en sådan ensartet CO2-afgift er fuldt indfaset i 2030.

- En ensartet CO2-afgift er den skarpeste kniv i klimaskuffen. Derfor giver det ingen mening med Socialdemokratiets sorte snak om en CO2-afgift som en Georg Gearløs-løsning, siger Radikale Venstres klimaordfører, Ruben Kidde.

- For at vi kan støtte en første fase af en grøn skattereform, er det helt afgørende, at vi ikke laver en fase et, uden at vi skriver ned i teksten, at der samlet set skal være tale om en skattereform, som er en hovedmotor for, at vi indfrier 70 procentsmålsætningen.

Den går ud på, at udledningen af drivhusgasser skal være reduceret med 70 procent i 2030.

- Det betyder, at vi forpligter os på, at der skal være en ensartet CO2-afgift i 2030.

Radikale Venstre og Venstre holdt allerede i juni et fælles pressemøde, hvor de fremsatte forslaget om en CO2-afgift.

Regeringen fremførte i sit udspil, at der vil være praktiske udfordringer med at beskatte CO2-udledningen. Som eksempel pegede regeringen på de dele af landbruget, hvor udledningen ikke stammer fra energiforbrug.

I stedet foreslår regeringen nu at hæve energiafgiften i stedet.

Sammen med Venstre og Konservative foreslår Radikale at nedsætte et udvalg af økonomer til at lave en model, der skal løse det og andre tekniske problemer.

De tre partier medgiver, at der bliver tale om en særlig opgave for landbruget. Derfor vil en indfasning her komme til at se anderledes ud end i andre brancher.

- Vi ved godt, at der er en del udfordringer, siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.

- Derfor er der også behov for, at vi begynder at se nogle forslag til, hvordan det konkret kan se ud, og det har regeringen - på trods af en klar aftale - ikke leveret.

Udover et krav om en CO2-afgift fra 2030 er de tre partier enige om at kræve, at trods indførslen af en CO2-afgift må skatter og afgifter ikke stige samlet set.

Derfor skal skatten lettes andre steder, kræver partierne.

- Vi tror på, at en CO2-afgift kombineret med lettelser af skatten vil være det allermest virksomme værktøj til at få en grøn omstilling overhovedet, siger De Konservatives skatteordfører, Rasmus Jarlov.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.