Radikale kræver bindende mål om grøn energi til finanslov

Der skal sættes 100 millioner kroner af til at træffe beslutninger om grøn energi i finanslov, mener Radikale.

De Radikale, med Sofie Carsten Nielsen i spidsen, vil gå til finanslovsforhandlingers slutspurt med krav om, at der skal aftales et bindende mål om udbygning af vind- og solenergi. (Arkivfoto)

De Radikale, med Sofie Carsten Nielsen i spidsen, vil gå til finanslovsforhandlingers slutspurt med krav om, at der skal aftales et bindende mål om udbygning af vind- og solenergi. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Radikale Venstre går til slutspurten af finanslovsforhandlingerne med et krav om at aftale et bindende mål om udbygning af vind- og solenergi mindst svarende til det eksisterende danske elforbrug inden 2030.

Partiet vil populært sagt sende olie, gas og benzin på pension.

Det fortæller Sofie Carsten Nielsen, der er politisk leder for Radikale Venstre.

Til det skal i første omgang bruges 100 millioner kroner. De skal bruges på at undersøge beslutningsgrundlaget inden sommeren 2022.

- For os er det helt afgørende, at vi kommer ud med en finanslov, hvor vi også har truffet grønne beslutninger. Det var der ikke lagt op til fra regeringens side, siger Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre.

- Derfor vil vi sikre os, at der kommer et bindende mål.

Blandt andet skal der laves forundersøgelser forud for statslige udbud.

- De 100 millioner burde være overkommelige, fortæller hun, da der i denne omgang skal forhandles for 1,2 milliarder kroner.

Hvor meget Radikale forventer at bruge på den reelle udbygning af vind- og solenergi inden 2030 er fortsat uvist.

- Det må komme i energiforhandlingerne, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Det er lidt afhængigt af markedsudviklingen. Det er ikke sikkert, det kommer til at koste meget, fordi det jo er en kæmpegod forretning at sætte havvind op og etablere solparker, siger Sofie Carsten Nielsen, der mener, at der er investorer nok til at investere i de vedvarende energikilder.

De Radikale vil have udvidet eksisterende projekter for at sikre, at vinden både langt ude på havet, mere kystnært og på land udnyttes bedst muligt.

Partiet vil lægge en gigawatt (GW) til Bornholms Energiø og udbygge havvindmølleparken Kriegers Flak.

Partiet foreslår også at investere mere i at styrke borgerinddragelse, når der bliver lavet nye vindmøller og solceller.

Partierne mødes med regeringen igen mandag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.