Danmark

Radikale: Med Togfonden vil DSB køre på skinner

De danske jernbaner er umoderne og bagud, når vi er i 2015, mener transportordfører fra Radikale Venstre.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Togene går i stykker og kunderne flygter fra DSB DSB, Hovedbanegården Foto: Scanpix/Dennis Lehmann

De danske jernbaner er umoderne og bagud i forhold til, hvad man kan forvente af 2016-niveau, mener Andreas Steenberg, transportordfører fra Radikale Venstre.

- Det helt store problem ligger på Christiansborg. Vi vil gerne investere i Togfonden, som der også er flertal bag i Folketinget, siger han.

Regeringspartiet Venstre ikke med i aftalen om Togfonden. Og det skal laves om, mener Andreas Steenberg.

- Jeg vil gerne sende en opfordring til regeringen om at indgå i de her forlig og komme ind og arbejde for en bedre jernbane, siger han.

Togfonden er en politisk aftale, der blev lavet af den tidligere SR-regering for at sikre midler til vedligeholdelse og fornyelse.

Striden om Togfonden bunder i to forhold. For det første det voldsomme fald i oliepriserne. Det har betydet, at der er færre penge til at udbygge togdriften for, end aftalepartierne oprindeligt regnede med.

Derudover er Venstre modstander af fonden og ønsker i stedet en øget licitering af togdriften.

På bare et år er DSB's udbetalinger af erstatning til kunder femdoblet fra lidt over fire millioner kroner i 2015 til over 20 millioner kroner i 2016.

Det sker på baggrund af forsinkelser, sammenbrud, grænsekontrol samt nedslidte tog og signaler, skriver Jyllands-Posten.

Kontraktmæssigt fremgår det, at 81,8 procent af DSB's afgange skal være fremme med mindre end tre minutters forsinkelse. Hidtil har 74,3 procent af regional- og fjerntogene været rettidige i år.

Problemerne er en del af forklaringen på, at DSB har solgt næsten to millioner færre rejser på ni måneder, skriver avisen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.