Radikale støtter monarkiet med lille flertal

De Radikale vil ikke afskaffe kongehuset. Hovedbestyrelsen var ellers klar til at kræve grundlovsændring.

Ritzau
Kranselægning Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
18. september 2016 14:08

Monarkiet skal ikke afskaffes.

Det vedtog Det Radikale Venstres landsmøde, som ved en tæt afstemning søndag forkastede et forslag med 115 stemmer mod 97.

Blandt argumenterne for at bevare kongehuset lød det fra talerstolen blandt andet, at de De Radikale risikerer at blive til grin i hele kongeriget. Og at man heller ikke vil rive Roskilde Domkirke ned, selv om det i dag aldrig ville besluttet at bygge kirken, hvor danske konger og dronninger ligger begravet.

Bag forslaget om at afskaffe monarkiet stod blandt andet Radikal Ungdom. Partiets ungdomsorganisation mener, at kongehuset er en institution, "som strider mod de demokratiske værdier".

- I Danmark bør ingen fødes med særlige rettigheder, og i ethvert reelt demokrati må det være en ret for borgerne selv at kunne vælge deres statsoverhoved. Det danske kongehus skal skrives ud af grundloven, før Danmark for alvor bliver en demokratisk nation, af navn såvel som af gavn, lyder begrundelsen i forslaget.

Forslaget faldt, selv om det fik støtte fra partiets hovedbestyrelse. I redaktionsudvalget støttede flertallet også forslaget, fordi de er imod nedarvede embeder.

Redaktionsudvalgets mindretal - bestående af Leon Sebbelin og Elisabeth Geday - var imod, fordi kongehuset "i høj grad samler danskerne og borgerne i Rigsfællesskabet".

Kongehuset er bedre end en model, hvor en valgt præsident i værste fald kun støttes af 50,1 procent af vælgerne, mener de.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...