Radioaktivt affald siver ud af kæmpe atomanlæg

Mindst seks beholdere med atomaffald i USA er utætte

Beholdere med atomaffald i USA er utætte. Arkivfoto

Beholdere med atomaffald i USA er utætte. Arkivfoto

USA:Seks underjordiske beholdere på et stort amerikansk atomanlæg er utætte, og der slipper radioaktivt affald ud af tankene.

Omkring 60 procent af alt atomaffald i USA er opbevaret på Hanford Nuclear Reservation, som ligger ved Columbia River i delstaten Washington.

Energiministeriet i USA sagde allerede i sidste uge, at en af beholdere på anlægget var utæt. Men situationen var mere alvorlig end først antaget.

- Der var faktisk flere tanke, der lækkede, end de havde opdaget. Mindst seks - muligvis flere, siger Jaime Smith, talsmand for guvernørens kontor i Washington.

Grund til bekymring

Myndigheder slår dog fast, at lækket i atomaffalds-beholderne ikke umiddelbart udgør nogen sundhedsmæssig risiko.

- Men vi er naturligvis bekymret, for vi har endnu ingen informationer om, hvor omfattende lækagen er, eller hvor lang tid det her har stået på, siger talsmanden.

Den amerikanske regering byggede Hanford-anlægget under Anden Verdenskrig som en del af et hemmeligt projekt, der havde til formål at udvikle verdens første atombombe.

Det endte med, at der på Hanford blev produceret plutonium til en af de to atombomber, som blev kastet over Japan - det dødbringende angreb over Nagasaki 9. august 1945 - der afsluttede Anden Verdenskrig.

Rengøring koster milliarder

Plutonium-produktionen fortsatte under Den Kolde Krig, men den sidste reaktor blev lukket i 1987.

I dag er området omkring atomanlægget det mest forurenede areal i USA. Det vil koste milliarder af dollar og tage årtier at rengøre Hanford, skriver The Daily Mail.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.