Ramt af bidragsstigning: Det kan du gøre

Det er svært at slippe uden om en bidragsstigning på realkreditlånet, men det kan faktisk lade sig gøre. Læs her, hvad du kan gøre.

Realkredit Danmark har for nylig meldt ud, at selskabet går i fodsporene på konkurrenten Totalkredit og sætter priserne op på de fire lånetyper F1, F3 og F4.

Dermed er prisforskellen på lånet hos landets to største kreditinstitutter nu 0,03 procent, skriver Jyllands-Posten.

Som låntager er man derfor på herrens mark, mener økonomisk rådgiver og indehaver af Arvad Finanshus, Susanne Arvad.

- Det her har jo reelt aflyst konkurrencen på markedet, for der er ingen grund til at tro andet, end at de resterende kreditinstitutter vil følge trop, siger Susanne Arvad.

Formand for foreningen Fair Bidragsydelse Chresten Ibsen skønner, at mindre konkurrence bliver dyrt for forbrugerne.

- Tilbagemeldingerne fra medlemmerne i foreningen lyder på, at folk må betale mellem 6-8.000 kroner ekstra om året, siger han.

Den aftagende konkurrence på markedet fik i april erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen til at bede Finanstilsynet om at se på, hvorvidt der er sket et brud på god skik med de stigende bidragssatser.

- Den undersøgelse er faktisk vores bedste chance, som tingene ser ud lige nu, vurderer Chresten Ibsen.

Der er dog også en anden mulighed, og det er forhandlingen med din bank, som også repræsenterer dit kreditselskab, siger Susanne Arvad.

For bankerne vurderer simpelthen sandsynligheden for, om du mener, hvad du siger, når du brokker dig over bidragsstigningerne eller sagt på en anden måde; hvem blinker først?

- Hvis du direkte truer din bank med, at du vil skifte bank, hvis de ikke kompenserer for stigningen på kreditlånet, skal du altså være klar til at tage konsekvensen og skifte bank, hvis de siger nej, siger hun.

Gør man ikke det, vil banken simpelthen holde op med at tage dig alvorligt og ignorere lignende henvendelser fra dig fremover.

- Du kan også henvende dig på en mindre hidsig facon og forklare dem, at et andet pengeinstitut har tilbudt dig en lavere rente, og så spørge, om de kan matche det. På den måde bliver det heller ikke alt eller intet, hvis de siger nej, lyder rådet fra Susanne Arvad.

Generelt kan det kun betale sig at være ordentligt inde i sagerne, før du kontakter banken.

Fakta: Sådan kommer du uden om bidragsstigningerne:

- Vent med at skifte kreditinstitut, til du kender udviklingen på markedet. Flere kreditselskaber ventes at følge efter Totalkredit og Realkredit Danmark.

- Henvend dig i stedet til banken for at forhandle nedslag i renten andetsteds.

- Du kan søge hjælp hos en uvildig rådgiver eller hos foreningen Fair Bidragssats, der også har en Facebook-profil.

- Lav en beregning på, hvad du skal betale ekstra årligt, så du ved, hvad du kan betale i gebyr for et eventuelt bankskift.

- Nogle banker udnyttede, at Totalkredit kom i modvind og lancerede tilbud for at kapre deres kunder. Det kan meget vel ske igen, så hold øje med bankernes reklamefremstød i den kommende tid.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.