Rapport advarer mod højreekstreme miljøer i Danmark

Det stigende antal af højreekstreme miljøer kan ifølge rapport være med til at inspirere voldsparate personer.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser skriftligt til Berlingske, at ministeriet er bekendt med truslen fra højreekstremister. (Arkivfoto).

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser skriftligt til Berlingske, at ministeriet er bekendt med truslen fra højreekstremister. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Der er en trussel fra det højreekstremistiske miljø, og den skal ikke undervurderes.

Sådan lyder advarslen fra TrygFonden i en ny rapport, som udkommer mandag. Det skriver Berlingske.

- Højreekstreme budskaber og miljøer er i bevægelse og må i højere grad tages alvorligt, lyder det i rapporten, som er udarbejdet af sikkerhedsfirmaet Certa Intelligence & Security.

Ifølge rapporten er der på nuværende tidspunkt ikke grupperinger, der udgør en væsentlig sikkerhedsmæssig udfordring.

Men det stigende antal af højreekstreme fora og grupper kan være med til at "mobilisere eller inspirere voldsparate personer", lyder det.

Rapporten er baseret på interview med personer fra lokale foreninger, medarbejdere fra boligsocialt arbejde, opsøgende gadeplansmedarbejdere, medarbejdere i offentlige antiradikaliseringsenheder, lokale myndigheder og politikredse.

De tegner et billede af, at der er kommet flere højreekstreme grupper, netværk og miljøer til. Ligesom miljøerne tiltrækker en bredere skare af personer, som radikaliseres fysisk og på nettet.

Indtil videre er Danmark "sluppet billigt" i forhold til masseskyderier med højreekstreme motiver.

Det vurderer Chris Holmsted Larsen, som forsker i højrenationale bevægelser ved Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

- Der er ikke tale om en decideret trussel mod demokratiet. Men udfordringen er, at de relativt få personer er ekstremt radikaliserede og voldsparate.

- Men samtidig skal man passe på med at male fanden på væggen. Miljøet i Danmark er forholdsvist småt, hvis man sammenligner det med i Sverige eller Tyskland, siger Chris Holmsted Larsen til Berlingske.

Formålet med rapporten fra TrygFonden er blandt andet at sætte fokus på truslen fra de højreekstreme miljøer, så de relevante parter er opmærksomme på det.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser skriftligt til Berlingske, at ministeriet er bekendt med truslen fra højreekstremister.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.