Rapport holdt skjult

Både Rebild Kommune og Social- og Integrationsministeriet tilsidesætter loven, mener en ekspert i offentlig forvaltning

Ekspert i offentlig forvaltning Oluf Jørgensen slår fast, at både Rebild Kommune og Social- og Integrationsministeriet tilsidesætter loven ved at trække udlevering af task-forcens rapport i langdrag. Arkivfoto: Michael Bygballe <i>Foto: Henrik Bo</i>

Ekspert i offentlig forvaltning Oluf Jørgensen slår fast, at både Rebild Kommune og Social- og Integrationsministeriet tilsidesætter loven ved at trække udlevering af task-forcens rapport i langdrag. Arkivfoto: Michael Bygballe Foto: Henrik Bo

REBILD:Det er i strid med loven, når hverken Rebild Kommune eller Social- og Integrationsministeriet vil udlevere den rapport, som ministeriets task-force har lavet om sagsbehandlingen på børneområdet i Rebild.

Det mener Oluf Jørgensen, som er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i offentlig forvaltning.
- Selv om kommunen og ministeriet rent faktisk kan forhindre rapporten i at komme frem, ser det jo dumt ud, at begge instanser tilsidesætter loven ved at trække udleveringen i langdrag, siger Oluf Jørgensen.

Byrådsmedlem afvist

Task-forcens rapport har ligget i forvaltningen i Rebild siden fredag.

Byrådsmedlem i Rebild Rikke Karlsson (DF) har siden mandag uden held forsøgt at få forvaltningen og borgmesteren til at udlevere rapporten.
- Der er ingen grund til, at vi politikere ikke må se den rapport. Det er os, der har ansvaret for, hvad der foregår i Rebild Kommune. Vi har krav på at se det materiale, som forvaltningen modtager, siger Rikke Karlsson, som tidligere har kritiseret forvaltningen for at tilbageholde vigtig information.

Oplysninger må ikke skjules.

Konstitueret kommunaldirektør Lars Peter Schou oplyser til NORDJYSKE Stiftstidende, at kommunen ikke har ønsket at skjule noget.

- Vi vil gerne samle alle dokumenterne i sagen, så byrådets medlemmer får hele pakken på samme tid, siger Lars Peter Schou.
Men det argument holder ikke.
For Rebild Kommune tilsidesætter loven ved at nægte et byrådsmedlem adgang til information, konstaterer Oluf Jørgensen.
- Som kommunalbestyrelsesmedlem har man udvidet sagsindsigt. Forvaltningen må ikke skjule oplysninger, som en politiker beder om at få udleveret, slår han fast.
Konstitueret kommunaldirektør Lars Peter Schou oplyser, at samtlige byrådsmedlemmer vil få både task-forcens rapport, Deloittes rapport om gennemgangen af kommunens sager og handleplanen for det fremadrettede arbejde udleveret samlet i løbet af onsdag (i dag, red.)
- Det samme vil pressen, og vi vil også lægge det hele ud på vores hjemmeside, siger Lars Peter Schou.

- Det er jo helt galt

- Det betyder jo, at jeg som politiker først får adgang til materialet samtidig med pressen. Det er jo helt galt.

- Vi har været igennem et meget alvorligt forløb, og vi har politisk lovet hinanden at tage ansvar. Det er jo fuldstændig umuligt med de arbejdsvilkår, vi bliver budt af forvaltningen og borgmesteren, siger Rikke Karlsson.
Hun er dybt forundret over, at borgmesteren har nægtet hende adgang til rapporten.
- Jeg må se det som et voldsomt tillidsbrud, hvis borgmesteren ikke mener, at de øvrige politikere i byrådet må se det her før pressen.
- Det er et udtryk for, at borgmesteren ikke stoler på, at byrådets øvrige medlemmer kan håndtere det her, siger Rikke Karlsson.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Anny Winther.

En dårlig undskyldning

NORDJYSKE Stiftstidende har siden fredag gentagne gange forsøgt at få rapporten udleveret i Social- og Integrationsministeriet. Men selv om rapporten for længst er færdig, kan det ikke lade sig gøre.

- Vi skal først have set rapporten igennem for at se, om der er noget, der skal undtages fra aktindsigten. Vi regner med at have et svar til dig i løbet af ugen, siger fuldmægtig i Kontoret for Børn, Søren Stokholm Thomsen.
- Det er en dårlig undskyldning, konstaterer Oluf Jørgensen.
Offentlighedsloven giver adgang til aktindsigt snarest, og når der er tale om en færdig rapport, er der ifølge Oluf Jørgensen ingenting, der hindrer, at ministeriet udleverer rapporten til et medie. Heller ikke en henvisning til, at der kan være noget i rapporten, der skal undtages.
- Ministeriet ved naturligvis, om der er personfølsomme oplysninger i deres egen rapport. Det er der formentlig ikke, og selv hvis der var, kunne de oplysninger fjernes på en times tid, mener Oluf Jørgensen.

Esbjerg hurtigt ude

Social- og Integrationsministeriets task-force har i øvrigt lavet en lignende analyse af Esbjerg Kommunes sagsbehandling på børneområdet. Ligesom Rebild modtog Esbjerg den endelige rapport i fredags.

Lørdag formiddag lå den offentligt tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.