Udland

Rapport: Islamisk Stat i Syrien stod bag kemisk angreb

Der blev brugt sennepsgas i Syrien 21. august, siger Organisationen For Forbud mod Kemiske Våben, PCW.

Overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder siger, at Islamisk Stat stod bag et dødeligt angreb med kemiske våben i det nordlige Syrien i sommer.

Ved angrebet blev der anvendt sennepsgas, skriver det globale overvågningsorgan på området.

- Der blev anvendt sennepsgas i byen Marea i Aleppo provinsen 21. august, siger en kilde i den globale Organisation For Forbud mod Kemiske Våben, OPCW. Disse kilder siger, at de ikke ved, hvem der anvendte sennepsgassen.

Men aktivister og Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der har været et af de mest brugte overvågningsorganer under krigen i Syrien, siger, at det var Islamisk Stat, som stod bag angrebet.

- Islamisk Stat brugte giftgas under dets angreb på Marea i august, siger Rami Abdel Rahman, som leder Syriens Observatorium for Menneskerettigheder. Han siger, at Islamisk Stat sandsynligvis har fået giftgassen gennem Tyrkiet eller Irak.

Journalisten Maamun al-Khatib, som var i Marea, da byen blev angrebet, siger til AFP:

- Vi vidste, at det var Islamisk Stat, fordi alle granaterne blev affyret fra øst, som var under gruppens kontrol, siger han.

Aktivisten Nizar al-Khatib kritiserer OPCW for at komme med "en rapport for sent og med for lidt indhold", fordi den ikke identificerer Islamisk Stat som den skyldige.

Læger uden Grænser siger, at de har behandlet fire fra samme familie, efter at de var udsat for sennepsgas.

- Det er meget sandsynligt, at følgerne af brugen af sennepsgas førte til en babys død, siger diplomatiske kilder til Reuters.

Sennepsgas, som forårsager alvorlige forbrændinger i øjnene, på huden og i lungerne, er forbudt i henhold til folkeretten. Det kemiske våben blev ifølge rapporterne anvendt under kampe mellem Islamisk Stat og en anden oprørsgruppe.

Der har tidligere været en række andre indicier, som tyder på, at Islamisk Stat har adgang til kemiske våben i både Syrien og Irak.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.