Udland

Rapport: Kvinder voldtages til tavshed i Sudan

Ifølge menneskerettighedsgruppe bliver kvindelige aktivister i Sudan udsat for voldtægt og trusler.

SUDAN-UNREST-DARFUR-CHILDREN-EDUCATION Foto: Scanpix/Ashraf Shazly

SUDAN-UNREST-DARFUR-CHILDREN-EDUCATION Foto: Scanpix/Ashraf Shazly

Sudanske kvinder, der som aktivister kæmper for en sag i landet, risikerer i stort omfang at blive truet eller decideret voldtaget til tavshed af sikkerhedsstyrker i Sudan.

Det konkluderer menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch torsdag i en ny rapport med titlen "Good Girls Don't Protest".

I de gruopvækkende 61 siders læsning bliver det beskrevet, hvordan sudanesiske kvinder, der er involveret i protest- eller menneskerettighedskampagner, bliver udsat for overgreb såsom voldtægt og trusler om voldtægt.

Det samme gør kvindelige socialarbejdere, jurister og journalister, mens mandlige aktivister ifølge organisationen i langt mindre grad oplever overgreb.

- Sudans kvinder, der forsvarer menneskerettighederne, oplever politisk undertrykkelse lige som deres mandlige kolleger, men de er også udsat for seksuelle overgreb og intimidering, fordi de er kvinder, siger Daniel Bekele, Afrika-direktør i Human Rights Watch.

- Sudanesiske sikkerhedsstyrker udnytter også diskriminerende lovgivning og sociale konventioner til at gøre dem (kvinderne, red.) tavse, siger Bekele videre i en pressemeddelelse.

Organisationen har interviewet 85 kvindelige aktivister og rapporterer om talrige eksempler på, at sikkerhedsstyrker har voldtaget eller truet med at voldtage kvinderne for at tvinge dem til tavshed.

- De sagde: "I kvindelige aktivister og partimedlemmer er alle ludere". Jeg sagde, at jeg arbejder for det, jeg tror på. Så begyndte de at sparke mig, og en af dem tog sine bukser af og begyndte at voldtage mig, siger en kvinde i rapporten.

Ifølge Human Rights Watch blev hun anholdt i april 2015, fordi hun opfordrede vælgere til at droppe et forestående valg. Hun blev truet til ikke at fortælle om overgrebet.

Organisationen konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at hendes historie ikke er sjælden. Flere af kvinderne er dog blevet advaret mod at tale højt om krænkelserne, og flere af dem er flygtet ud af landet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.