Danmark

Rapport: Skifergas er skidt for klimaet

Ny rapport slår nyt hul i økonomien for skifergas som brændstof og peger på, at gassen vil forværre klimaet.

Rapport: Skifergas er skidt for klimaet

Udvinding af skifergas fra undergrunden i Nordjylland og Nordsjælland gavner ikke klimaet eller mindsker CO2-udledningen, men øger verdens samlede forbrug af fossile brændsler.

Det konkluderer den grønne tænketank Concito i en ny rapport om den omstridte skifergas, som har skabt lokal ballade i Nordjylland.

Her forbereder det franske energiselskab Total nu i samarbejde med den danske stat prøveboringer i fire kilometers dybde for at se potentialet for dansk skifergasproduktion.

Boringerne ventes dog ifølge Total først at starte til september.

Grønne organisationer og lokale borgergrupper frygter ødelæggende forurening af blandt andet drikkevandet. Men det er ifølge Concito ikke det store problem ved skifergas.

Ifølge den grønne tænketank er det langt værre, at med de nuværende høje priser på gas og lave priser på kul og CO2-kvoter, så er det usandsynligt, at udvinding af skifergas i Danmark og Europa kan fortrænge brugen af billig kul.

- Skifergas har kun et klimamæssigt potentiale, hvis det fortrænger brugen af det mere CO2-forurenende kul. Ellers risikerer udvinding af skifergas i Europa blot at øge den samlede mængde af fossile brændsler på verdensmarkedet og gøre ondt værre for klimaet, siger Concitos direktør Thomas Færgeman.

Skal skifergas give klimagevinster i Europa, så kræver det ifølge Concito en markant stigning i prisen på CO2-kvoter og kul eller et markant fald i prisen på gas.

Franske Total, som er hovedaktøren i den danske jagt på skifergas, mener, at Concitos regnestykke kun tegner et øjebliksbillede af energimarkedet, som hurtigt vil ændre sig.

- Når USA begynder at eksportere skifergas, vil priserne ændre sig, og kulpriserne, der lige er i bund, stiger igen, siger projektkoordinator Henrik Nicolaisen fra Total.

- Det er utroligt svært at spå om fremtidens priser nu, hvor vi fortsat kun er i en ren undersøgelsesfase, tilføjer han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.