Rapshøsten i Nordjylland delvist ødelagt

Katastrofemelding fra Bæredygtigt Landbrug - det værste svampeangreb vi har set nogensinde. Vi risikerer at miste at miste en hel afgrøde

Egon Kjøller
Rapsen er en vigtig afgrøde, men i år er den stærkt truet af de værste svampeangreb hidtil set. Arkivfoto
Erhverv 8. juli 2016 11:45 - Opdateret 8. juli 2016 17:31

NORDJYLLAND: Den vigtige raps-afgrøde er delvist ødelagt i Nordjylland efter det værste angreb af knoldbægersvamp i mange år.

Det oplyser faglig direktør, agronom Jørgen Evald Jensen fra foreningen Bæredygtigt Landbrug.

- Høsten vil flere steder blive halveret, andre steder ser det betydeligt værre ud. Angrebet er sat ind tidligere end forventet og har derfor kunnet brede sig inden bekæmpelsen, oplyser han.

Også marker, hvor der ikke har været dyrket raps i årevis er angrebet. Det rammer hårdt i et i forvejen trængt erhverv.

Hidtil værste angreb

Han oplyser, at mange rapsmarker nu så voldsomt angrebet af knoldbægersvampen, at hovedparten af planterne visner i stedet for at modne frøene.

- Det er de værste angreb, vi nogen sinde har set. Det sker endda i et år, hvor vores forventninger til knoldbægersvampangreb var vurderet til en lavrisiko, fordi vi havde et forholdsvis tørt vejr i første halvdel af blomstringen.

De risikovurderinger vi normalt har brugt er ikke anvendelige i år. Selv marker med over ti rapsfrie år er så voldsomt angrebet, at udbyttet stort set er ødelagt. Selv om markerne er svampesprøjtet i fuld blomstring, som hidtil har været anbefalingen, har det ikke været tids nok til at undgå angreb, lyder vurderingen.

Rådet: endnu mere sprøjtning

Jørgen Evald Jensen mener, at det er det meget varme vejr i de første 14 dage af maj, der har givet betingelserne for spredning af smitten. Hermed har markerne været smittet flere dage, inden der blev sprøjtet, og virkningen af sprøjtningen har ikke været tilstrækkelig.

Han anbefaler tre gange sprøjtning, for at være dækket helt ind. En sen, tredje behandling skal forebygge en anden svampeart, skulpesvamp, som sidste år var meget tabsvoldende i nogle marker.

- Det er en katastrofe, at vi på den måde kan risikere næsten at miste en hel afgrøde, og det sætter overvejelser i gang om, hvorvidt rapsdyrkningen skal fortsætte på nuværende niveau.

Det er i forvejen en meget omkostningstung afgrøde med de mange planteværnsbehandlinger, siger han.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...