Ravnen er i Han Herred

Yngler bl.a. i Tingskoven

HAN HERRED: Først hører man lyden, et usædvanlig dybt ”krårk”, og så ser man en kulsort, stor kragefugl flyve over.

Det er ravnen, der har holdt sit indtog, også i Han Herred, efter at den for få årtier siden var temmelig sjælden i det meste af Danmark.
Nu yngler flere par på egnen, bl.a. i Tingskoven, og man kan især om foråret opleve fuglenes underholdende luftakrobatik og et stort register af kald og lyde, der kan høres langt væk.
Man bliver hurtigt klar over, at det ikke er en krage eller en råge, for stemmen er meget dybere, og ravnen er betydeligt større, nærmest som en musvåge. Den kendes også på sin lange kileformede hale og sit store næb.
Ravnen er stort set altædende og derfor en god skraldemand i naturen, men den tager også fugle og dyreunger, og landmænd med frilandsgrise er ikke gode venner med ravnene.
Kragefugle går for at være intelligente fugle, og ravnen slår dem alle. Forsøg har vist, at de overhaler selv chimpanser i at huske og i at finde løsninger, og de har da også altid været omgærdet af overtro og mytedannelse, lige fra Hugin og Munin på Odins skuldre over kalkmalerier til tyverier af blanke sølvting, som bevisligt er genfundet i deres reder.
Der yngler nu ca. 1000 par ravne i landet, langt de fleste i Østjylland og Nordsjælland. Midt i 1900-tallet var bestanden ned på 10 par på grund af jagt og efterstræbelse, efter at den tidligere havde været almindelig.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.