Redningshelikoptere fredes for besparelser

De fremtidige kæmpebesparelser i forsvaret kommer ikke til at gå ud over redningshelikopterne.

Redningshelikoptere fredes for besparelser

Når forsvaret til efteråret skal finde besparelser på mellem to og tre milliarder kroner, går redningshelikopterne fri. Det er partierne bag forsvarsforliget blevet enige om på et møde torsdag.

Selvom det tidligere har været fremme, at forsvaret kan finde besparelser ved at nedlægge en af de tre danske redningshelikoptere i det permanente beredskab, er partierne enige om, at det ikke kommer til at ske.

- Den tryghed og sikkerhed, der ligger i, at vi bevarer det gode redningsberedskab, vil vi gerne opretholde.

- Helikopterne skal også i fremtiden indgå i regionernes akutberedskab, og det betyder meget for beboerne på de små øer og i udkanterne, hvor der kan være langt til, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Ritzau.

Forsvaret råder i dag over i alt tre redningsstationer med én redningshelikopter tilknyttet hvert sted.

En sammenlægning af redningsstationerne i Skrydstrup i Sønderjylland og Aalborg i Nordjylland ville have betydet, at én helikopter alene skulle dække hele det vestlige Danmark.

Redningshelikopteren i Roskilde skulle dække den østlige del af landet og Bornholm. Men det bliver altså ikke tilfældet, hvorfor besparelserne skal findes på andre områder.

Regeringen har allerede lagt op til, at Forsvarskommandoen nedlægges som en del af en større omlægning, hvorefter kompetencerne flyttes til ministeriet. Andre besparende tiltag vil blive fremlagt i løbet af efteråret.

- Det, der sker nu, er, at forligskredsen er blevet præsenteret for en lang række analyser, som vi kan læse hen over sommeren. Og efterårets politiske forhandlinger tager udgangspunkt i de analyser, når vi skal finde pengene, siger Nick Hækkerup.

- Men det vigtigste at sige nu er, at danskerne roligt kan tage til stranden til sommer med visheden om, at vores helikopterberedskab vil fortsætte med at være lige så godt som nu, siger han.

/ritzau/