Frederikshavn

Reetablering af renæssancehave

350 års havehistorie på Knivholt Hovedgaard bliver levendegjort og fremtidssikret

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lisa og Maria i gang med at rydde de gamle stendiger, som er de oprindelige afgrænsninger af haven fra cirka 1669.Privatfoto

FREDERIKSHAVN:I foråret lykkedes det at få tilladelse til at reetablere den Gamle Renæssancehave i sit fulde omfang på Knivholt Hovedgaard, og nu er arbejdet på stedet i fuld gang.

Det viste sig, at den nordligste del af den oprindelige have lå i fredsskov, men efter tre års ansøgning hos Skov- & Naturstyrelsen lykkedes det endelig at få tilladelsen i hus.

- Det er vores håb, at vi indenfor overskuelig fremtid har en have, som er et blændende eksempel på havekunst, og som altid vil være til inspiration og nydelse for besøgende på Knivholt Hovedgaard. siger stedets bestyrer Olav B. Madsen.

- Formålet med reetableringen af haven er blandt andet at sikre overleveringen af en egns- og lokalhistorisk perle for fremtidens generationer, og 350 års havehistorie bliver levendegjort og fremtidssikret.

Anlagt omkring 1690

Omkring 1690 anlagde godsejeren Otte Arenfeldt en renæssancehave på Knivholt.

Den adskiller sig fra den engelske ved at være delt op i kvadrater og med et solidt hegn i form af buskbom. Det var herregårdens stolthed og statussymbol. Der blev brugt mange penge på at anlægge den, og til dette ansatte man udenlandske gartnere som ikke var billige.

Stor begejstring

Foreningen Knivholt Hovedgaard tog i 2002 kontakt til Slots- & Ejendomsstyrelsen for, at høre om den gamle have virkelig var noget at satse på at få genskabt.

- De aflagte et besøg på Knivholt, og blev meget begejstret og mente helt klart at den skulle reetableres, idet der dengang kun var én renæssancehave i Jylland, nemlig haven ved Villestrup. De fik Landins billede af haven med til København, og meldte tilbage, at den havde indeholdt krydderurter og grønsager, fortæller Olav B. Madsen.

- Det var en dejlig melding, da vi dermed havde mulighed for at inddrage byens borgere. De kunne dyrke deres egne grønsager, mod at vedligeholde stierne omkring haverne, da Knivholt ikke selv har ressourcer til at vedligeholde så stor en have. En god integration

I øjeblikket er der omkring 20-25 familier hvoraf cirka 10 er nydanskere, der dyrker grønsager i haven. Derudover benyttes en del bede til projektet fra ”Haver til maver” som skolehaver.

- Knivholt har i øjeblikket en venteliste, men vi håber indenfor kort tid at kunne imødekomme folks ønsker om at dyrke grønsager og at være med til at vedligeholde havens samlede areal, der i alt udgør omkring 11.700 kvadratmeter.

Nytteindsats og turisme

- På Knivholt er vi så heldige at have et beskæftigelsesprojekt kørende der hedder ”Nytteindsats”.

- Det vil sige, at man skal gøre nytte, for den ydelse man modtager. Det må man i høj grad sige, at man gør i dette projekt, idet man er med til at udvikle ”Folkets Herregaard”.

- Med genskabelsen af Haven Knivholt og med den store udvikling der er i både Nellemanns have i Sæby og Bangsbo Botaniske have, vil man fra Knivholts side lægge op til et nærmere samarbejde omkring udviklingen af haveture til de tre steder.

- Og dermed være med til at skabe omsætning på et af kommunens vækstspor - turismen. Tiden er moden til at få strikket nogle pakkeløsninger sammen og sendt ud til forskellige busaktører, slutter Olav B. Madsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.